Programma
10. Natuur en duurzaamheid
Den Haag is een mooie stad achter de duinen met een historisch groen karakter. Toch staat het groen in Den Haag steeds meer onder druk. Dit komt vooral omdat het verkeer en de bouwdrift de afgelopen jaren voorrang hebben gekregen. De voortdurende verstedelijking in Den Haag bedreigt de bestaande groenvoorzieningen en vergroot de stank- en geluidoverlast. Vermindering, versnippering en slecht onderhoud van bestaand groen leidt tot een afname van de leefbaarheid van de stad.
Een groene stad…
In de bouw- en sloopwoede van de afgelopen jaren hebben groenvoorzieningen – zoals bijvoorbeeld volkstuinen en binnentuinen – het vaak moeten ontgelden. Een groene stad maakt de stad mooi, zorgt voor recreatiemogelijkheden, een gezonde levensstijl, klimaatbeheersing en vangt daarnaast water op. Zo kan bijvoorbeeld water minder snel weggevoerd worden wanneer groen verdwijnt, waardoor na hevige regenbuien overlast ontstaat. Daarom pleit de SP voor behoud, onderhoud en uitbreiding van het groen in de stad. Behoudenswaardige bomen in Den Haag worden dankzij een initiatiefvoorstel van de SP geïnventariseerd en krijgen extra bescherming.
Met minder luchtvervuiling en lawaai…
Er wordt al veel te lang gesproken over minder luchtvervuiling en lawaai in de stad. Op het gebied van luchtvervuiling worden inmiddels stappen gezet, maar wat de SP betreft gaat dit niet snel genoeg. Er moet eindelijk eens serieus werk gemaakt worden van het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Dit kan onder andere door het aanplanten van extra groen in de stad.
Die energie bespaart en duurzaam opwekt…
Niet alleen de rijksoverheid moet zorgen voor energiebesparing en meer duurzame energie, ook de gemeente Den Haag kan hier een bijdrage aan leveren. Niet door het bekostigen van een zogenaamd ‘duurzaamheidscentrum’. Wel door het aanpakken van energieverspilling in de stad. Zo kunnen alle gemeentelijke gebouwen worden voorzien van zonnepanelen en heeft de gemeente via haar aandelen in het energiebedrijf Eneco zeggenschap over de manier waarop energie wordt opgewekt. Daarnaast kan Den Haag bij nieuwbouwprojecten eisen stellen die leiden tot minder energieverbruik en duurzame opwekking van energie.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- De aandelen Eneco blijven eigendom van de gemeente Den Haag. Hiermee kunnen we sturen op een groene koers van het energiebedrijf.
- De gemeente Den Haag stimuleert de opwekking van duurzame energie. Dit kan door eisen te stellen aan bouwplannen, bijvoorbeeld als het gaat om de ideale hellingshoek van daken voor de installatie van zonnepanelen.
- Het duurzaamheidscentrum wordt gesloten. Het geld wat hiermee bespaard wordt, wordt ingezet als een investeringsfonds voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren.
- De gemeente Den Haag stimuleert haar inwoners om meer duurzame energie te gebruiken.
- In bestaande groene gebieden komen meer natuurspeeltuinen (speelbossen) voor de jeugd.
- In de dichtst bebouwde wijken van Den Haag wordt bekeken hoe deze wijken toch groener kunnen worden, bijvoorbeeld door daktuinen, groene gevels en groene daken.
- Er wordt geïnvesteerd in het onderhoud en schoon houden van parken en plantsoenen.
- Er wordt bij voorkeur niet gebouwd in het groen en de duinen.
- Waardevolle duingebieden als Solleveld, Meijendel en het Westduinpark (Natura 2000-gebieden) blijven beschermd.
- Er wordt meer werk gemaakt van het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van lawaaioverlast door verkeer. Bijvoorbeeld door investeringen in het openbaar vervoer, het bevorderen van de doorstroming van verkeer en het aanleggen van meer transferia, zodat verkeer uit de stad geweerd wordt.
- In alle wijken komen op termijn ondergrondse afvalcontainers.
- Samen met het Hoogheemraadschap wordt de waterkwaliteit in de Haagse grachten, vijvers en sloten verbeterd.
- Volkstuinen horen in de stad. Daarom worden ze niet verplaatst naar de stadsranden.
- Asbest verdwijnt uit de stad. Dit doen we door het asbest in de stad te inventariseren en daar waar het gevaar oplevert voor de volksgezondheid ruimen we dit op.
- De gemeente koopt alleen nog duurzame en kinderarbeid-vrije producten in. Bijvoorbeeld door het inkopen van fair trade-producten.
- Overheidsgebouwen in Den Haag worden waar mogelijk voorzien van zonnepanelen.
- De gemeente zet in op het achteraf sorteren van afval. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar levert ook geld op. Zolang dit niet gerealiseerd is, zorgt de gemeente voor voldoende containers op logische plekken in de stad voor oud papier, glas en plastic.