Programma 2018 - 2022
11. Een groene en duurzame stad
Het groen in Den Haag staat onder druk door de aanleg van woningen, uitbreidingsplannen van attracties en onderhoud van de infrastructuur. Daarom pleit de SP ervoor om de natuur in en buiten onze stad op peil te houden en uit te breiden. Indien er toch natuur sneuvelt, dan wordt deze ruimschoots gecompenseerd.
Natuur en duurzaamheid gaan hand in hand. Meer groen leidt tot minder hittestress, want een versteende stad houdt warmte vast. Meer duurzaamheid leidt tot een gezondere wereld om in leven. De gemeente maakt werkt van het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van wateroverlast bij hoosbuien en vergroenen van daken en tuinen.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- De gemeente behoudt haar aandelen Eneco, waarbij ze haar rol als aandeelhouder aanwendt om Eneco verder te verduurzamen. De jaarlijkse dividendopbrengsten investeert de gemeente in een duurzaamheidsfonds om diverse duurzaamheidsprojecten in de stad te bekostigen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of de aanschaf van elektrische deelauto’s.
- De gemeente Den Haag stimuleert de opwekking van duurzame energie. Dit kan door eisen te stellen aan bouwplannen. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van de ideale hellingshoek van daken voor de installatie van zonnepanelen, of het enkel toestaan van nieuwbouw zonder gasaansluiting.
- De gemeente Den Haag stimuleert bewoners om meer duurzame energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door subsidies te verstrekken en actief mee te denken met bewoners en bewonerscollectieven die zelf duurzame energie willen opwekken. Subsidies voor duurzaamheid zijn ook toegankelijk voor de lage inkomens, hierbij werkt de gemeente samen met woningbouwcorporaties.
- In bestaande groene gebieden komen meer natuurspeeltuinen (speelbossen).
- We onderzoeken hoe alle Haagse wijken groener kunnen worden. Bijvoorbeeld door het aanplanten van extra bomen en struiken, daktuinen, groene gevels, groene daken en andere maatregelen gericht op het verminderen van verstening.
- We investeren in het onderhoud en schoonhouden van parken en plantsoenen.
- Er wordt niet gebouwd in het groen en de duinen. Indien het toch niet anders kan, moet voor elke vierkante meter groen dat verloren gaat elders twee vierkante meter groen worden gecompenseerd.
- Voor elke boom die gekapt wordt, worden binnen een half jaar twee bomen aangeplant.
- Waardevolle duingebieden als Solleveld, Meijendel en het Westduinpark (Natura 2000-gebieden) blijven beschermd.
- Er wordt meer werk gemaakt van het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van lawaaioverlast door verkeer. Bijvoorbeeld door te investeren in het openbaar vervoer, de doorstroming van verkeer te bevorderen , meer P+R’s en een bevoorradingssysteem met elektrische voertuigen met overslagpunten aan de rand van de stad aan te leggen, zodat verkeer uit de stad geweerd wordt.
- De gemeente start een onderzoek naar luchtvervuiling in de stad. In bepaalde straten stijgt de luchtvervuiling al jaren, bijvoorbeeld op de Vailliantlaan, Mauritskade en de Laan van Copes Cattenburch. Voor deze straten komt de gemeente met een actieplan waarin de doorstroming wordt verbeterd en het vervuilende verkeer wordt verminderd.
- In alle wijken komen ondergrondse afvalcontainers.
- Volkstuinen horen in de stad. Daarom worden ze niet verplaatst naar de stadsranden.
- Asbest verdwijnt uit de stad. Dit doet de gemeente door het asbest in de stad te inventariseren. Daar waar asbest een gevaar oplevert voor de volksgezondheid verplicht de gemeente eigenaren het op te ruimen.
- Overheidsgebouwen in Den Haag worden voorzien van zonnepanelen.
- Bij alle aanbestedingen van de gemeente is duurzaamheid een zwaarwegend criterium.
- Samen met Dunea wordt de dosis GenX en andere schadelijke stoffen in het Haagse drinkwater scherp in de gaten gehouden. Bij de provincie Zuid-Holland wordt aangedrongen op een lozingsverbod van GenX in het oppervlaktewater.
- Bedrijfs- en overheidsgebouwen krijgen een beperking op het lozen van restwarmte. Indien een bedrijf of overheidsinstantie teveel warmte loost, moet deze warmte omgezet worden in energie of hergebruikt worden, bijvoorbeeld via warmte koude opslag (WKO).
- De gemeente organiseert elk jaar de wedstrijd ‘Het beste groene idee van Den Haag’, waaraan bedrijven en particulieren met een groen en duurzaam idee kunnen meedoen. De winnaar krijgt steun van de gemeente bij de realisatie van het idee.