h
Programma

8. Onderwijs en jongeren

Goed onderwijs is erg belangrijk. Een basisschool is vaak nog wel in de buurt te vinden, maar zodra kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan komen ze meestal terecht op grote en vaak onpersoonlijke instellingen. Door het creëren van kleinschalige scholen in de buurt, komt er meer sociale controle en beter contact tussen leerlingen, ouders en docenten. Dit bevordert het schoolleven van de leerlingen en daarmee ook hun toekomst.

Scholen met een menselijke maat in de buurt…

Vooral in Den Haag, waar kinderen meer dan gemiddeld te kampen hebben met taalachterstanden of andere problemen, is aandacht en begeleiding van een leerkracht erg belangrijk. Scholen en klassen moeten daarom klein en overzichtelijk zijn. De leraar kan hierdoor meer aandacht besteden aan de leerling. Daarnaast kennen ouders, leerlingen en leraren elkaar, waardoor de sociale controle groter is. Er worden regelmatig ouderavonden georganiseerd en bijeenkomsten om elkaar op de hoogte te houden. Kleinschalige scholen in de eigen wijk kunnen leerlingen de mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen en zich verantwoordelijk te voelen, ook voor hun buurt. Met name praktijkscholen kunnen meewerken aan het organiseren van (meer) projecten in de wijk.

Waar iedereen die moet ook naar school gaat…

Leerlingen die naar school moeten, gaan ook naar school. Hoewel er de laatste jaren beter en strenger wordt gecontroleerd op de leerplicht, kan dit nog beter. Hier is ook alle reden toe. De meeste jongeren die in het criminele circuit terecht komen, hebben namelijk gespijbeld. Ouders hebben het recht te weten welke scholen wel en welke scholen niet goed controleren of alle kinderen wel op school zitten. Met name het MBO moet meer inzetten op het stoppen van spijbelen.

En niet over, maar met jongeren wordt gesproken…

Er wordt veel over, maar weinig met kinderen en jongeren gesproken. Laat jongeren bijvoorbeeld meebeslissen over de inrichting van pleinen en maak ze (mede)verantwoordelijk voor het netjes houden ervan. Hangen mag, overlast geven niet. Daarom moeten er meer plekken komen voor jongeren om ongestoord samen te komen. Een te groot aantal jongeren heeft niets te doen: zij gaan niet naar school of naar het werk. Door de gevolgen van de economische crisis zal dit aantal alleen maar toenemen. Criminele jongeren moeten van de straat. Te veel ouders weten niet wat hun kinderen uitspoken of kijken ervoor weg. Leraren en leraressen kunnen op de voorschool al zien of een gezin de situatie niet goed aan kan, maar er wordt vaak pas ingegrepen als het al uit de hand gelopen is. De SP is voor preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Daarom stelt de SP het volgende voor:

  • Er moeten voldoende stage- en leerplekken zijn. Elke leerling heeft hier recht op. De gemeente moet afspraken maken met werkgevers om zo een bod te kunnen doen aan de leerlingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren of werken in een bouwbedrijf of schoonmaakbedrijf.
  • Speciale aandacht moet er komen voor maatschappelijke stages. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met vrijwilligerswerk en de publieke sector. De gemeente draagt hieraan bij door stageplaatsen aan te bieden in het stadhuis, buurtbeheer en buurtonderhoud. Daarnaast maakt de gemeente concrete afspraken met gesubsidieerde organisaties zoals het welzijnswerk en de zorginstellingen om stageplaatsen aan te bieden.
  • De gemeente moet de grootte van scholen goed in de gaten houden. Voorkomen moet worden dat door een grootschalige opzet leerlingen een nummer worden.
  • De Campus Den Haag (Universiteit Leiden) heeft een meerwaarde voor onze stad. Maar de faciliteiten voor studenten moeten nog verbeterd worden in Den Haag, zoals een groter aanbod van kamers voor studenten.
  • Elke school heeft een conciërge.
  • Alle scholen zijn verplicht ongeoorloofde afwezigheid van leerlingen direct te melden bij de leerplichtambtenaar. Scholen die dit weigeren krijgen geen extra financiële middelen van de gemeente. Na melding wordt er door de leerplichtambtenaar direct actie ondernomen.
  • De gemeente Den Haag spreekt met de scholen in Den Haag een acceptatieplicht af. Afwijzing van leerlingen op grond van een andere levensbeschouwing kan niet.
  • Rapporten in het basisonderwijs moeten op school door de ouders opgehaald worden, indien dit niet gebeurt gaat de leerkracht op huisbezoek.
  • Alle scholen krijgen de kans een brede buurtschool te worden. Samenwerking van scholen, welzijnswerk en sportverenigingen wordt verder bevorderd.
  • Alle basisscholen doen mee aan schoolzwemmen.
  • Het studiegeld voor volwassenenonderwijs wordt inkomensafhankelijk.
  • Wijkagenten hebben regelmatig contact met scholen over jongeren die overlast veroorzaken.
  • Ouders worden aangesproken op overlast-gevend gedrag van hun kinderen. Als er in een vroeg stadium signalen zijn dat de opvoeding faalt, wordt er actief hulp geboden.
  • Er komt individuele begeleiding naar werk of school voor jongeren die uit de bocht schieten. Bij deze begeleiding wordt het gezin betrokken.
  • Er komen meer professionele jongerenwerkers in de buurthuizen. Hier kunnen jongeren ook terecht met problemen die zij thuis niet kunnen bespreken.
  • Van de buurthuizen die het afgelopen jaar gesloten zijn, wordt bekeken of het alternatief toereikend genoeg is. Is dit niet het geval, dan wordt heropening van het gesloten buurthuis overwogen. Buurthuizen zijn belangrijke plekken voor wijkbewoners om samen te komen.
  • Wijken met veel jongeren, zoals Wateringsveld en Ypenburg, krijgen een geschikte voorziening waar jongeren terecht kunnen.
  • Radiozender FunX krijgt structurele financiële ondersteuning.
  • De wijkbibliotheken in de Schilderswijk en Spoorwijk gaan per direct weer open. Het afgelopen jaar zijn er zes belangrijke wijkbibliotheken gesloten. Het liefst ziet de SP alle gesloten bibliotheken weer open, maar vooral de sluiting van de wijkbibliotheken in de Schilderswijk en Spoorwijk zijn een groot gemis. Juist in deze sociaal economisch zwakkere wijken zijn bibliotheken essentieel.
  • Er moet speciale aandacht komen voor jongeren die geen werk of uitkering hebben én niet naar school gaan. Jongeren moeten of werken of leren om zo hun positie te versterken en de vicieuze cirkel te doorbreken.
  • Voeg projecten gericht op hulpverlening en aanpak van criminaliteit samen. De hulpverlening en aanpak van criminaliteit in Den Haag is te veel opgesplitst in aparte projecten. Hierdoor werken instanties langs elkaar heen en komt van de aanpak van problemen te weinig terecht. Het geld dat door het  samenvoegen van projecten vrijkomt, komt ten goede aan deskundigheidsbevordering en het vergroten van de slagkracht van reguliere hulpverleningsorganisaties, zoals politie, jongerenwerk en jeugdzorg.

U bent hier