h

Nog geen licht aan het einde van de Tramtunnel

5 augustus 2000

Nog geen licht aan het einde van de Tramtunnel

De raadsleden kregen een rondleiding in de tramtunnel, op het moment dat er extra geld benodigd is voor de veiligheidsaspecten. SP-Raadslid Ingrid Gyömörei was wonderlijk verbaasd: "Als je een lift moet aanpassen omdat er geen brancard in past terwijl de tramtunnel al in aanbouw , betekend dat de architect een blundertje heeft gemaakt." Gyömörei voelde zich alles behalve veilig in de tunnel. Overal was de klant van druppelend water te horen en een collega raadslid was zelfs bang dat hij gered moest worden. Gyömörei : "Na het debacle van de torens van Meier zullen de meeste hagenezen ons het liefst laten zitten. Die hebben geen vertrouwen meer in de gemeenteraad".

Hoe cynisch en angstig de oppositie door de tunnel ging, zo enthousiast was de PvdA en de VVD over de tunnel. Vooral aan de kant van het Spui was het een grote bende van modder. Gyömörei, nog steeds niet gerust was verbaasd over de ruimte voor het parkeren. "Op de tekeningen lijkt het groot maar in het echt is het klein, er kan maar een auto uitrijden tegelijkertijd.. en dat voor al dat geld".

Aan de kant van de Prinsegracht zag het er beter uit en daar moet men onder druk gaan werken om zo de verdere afbouw te gaan doen. Volgens Gyömörei zou je verwachten dat deze werkzaamheden door duikers of zo zou worden gedaan vanwege ervaring met onder druk bouwen maar nee, de medewerkers van Tramkom gaan het zelf doen, als ze maar gezond zijn. Volgens een van de woordvoerders zou het misschien in het begin allemaal niet zo snel gaan, maar later kon men wel een tandje harder werken als men aan de druk gewend was."

Uitblazend van deze toch en met beiden benen weer op de vaste grond moest de SP vaststellen dat het er gewoon nog een grote lekbak was en dat men er beter aan zou doen om gewoon te stoppen. De tunnel moet in 2004 gereedkomen maar dat ziet Gyömörei niet gebeuren. "Nu staan er al betonnen blokken als steun, overal hoor je water, dat kan nooit een goed teken zijn. Ik weet niet waar de PvdA het enthousiasme vandaan haalt, ik zou me schamen voor deze tramtunnel die met de dag duurder wordt. Kap er gewoon mee en besteed het geld aan betere dingen in de stad, zaken waar de bevolking ook om heeft gevraagd. Met deze tunnel is het imago van Den Haag al erg mee verpest en is Den Haag het lachtertje van de bouwwereld."

U bent hier