h

Incontinentie-luier PvdA blijkt wegwerpluier

19 juli 2001

Incontinentie-luier PvdA blijkt wegwerpluier

Het raadsdebat over de 8 torens van Meier (Manhattan aan de Noordzee) had meer weg van een klucht dan van een raadsdebat. De PvdA wist zich op de borst te slaan omdat zij aan de wethouder hadden gevraagd om de schaamlap (motie van 100 sociale huurwoningen ter compensatie van de 336 te slopen sociale huurwoningen) te vergroten naar 125. Voor SP raadslid Ingrid Gyömörei was dit idee meer een soort van incontinentieluier van raadslid Schuller omdat de PvdA bang was dat dit tijdens de verkiezingen wel eens stemmers kon gaan kosten.

Een nog vreemdere rol was er voor de VVD. In de Haagsche Courant had van der Laar geroepen dat er financiele zekerheden moesten zijn om het plan de goedkeuring te geven van de VVD. Resultaat was een motie van de collegepartijen waarin werd gesteld dat er alles aan gedaan moest worden om op een nul of positief saldo moest komen, een overbodige motie dus. De VVD had dus nog wel moeite met de 25 extra sociale huurwoningen van de PvdA.

Na de eerste termijn werd er een schorsing gehouden en druk overleg bij de VVD, PvdA, CDA en het College... Uiteindelijk werden de incontinentieluier van Schuller naar de prullenbak verworpen. Schuller probeerde nog wel het vege lijf te redden door de SP te herinneren dat het alternatieve plan van PvdA huize kwam maar SP-raadslid Gyömörei wist Schuller in zijn hoek terug te zetten met de mededeling dat de makers van het alternatieve plan al op tijd de PvdA hadden verlaten omdat de PvdA te rechts was geworden. Het SP-raadslid was razend over het feit dat de argumenten van de wethouder om snel te handelen onder druk van de Rijksgebouwendienst niet onderbouwd was en de alternatievenstudie niets meer was dan een veredelde "blokker" folder. Anno 2001 nemen regenten zoals wethouder Hilhorst dus hun beslissingen. Volgens Gyömörei was Hilhorst maar een marionet en was het het werk van zijn voorganger Noordanus die doorklonk.

Uiteindelijk werd het plan aangenomen door de collegepartijen. De oppositiepartijen SP, Groen Links, PPS, HSP, D'66 en Christenunie/SGP stemden tegen. De bewoners van de Madonna verlieten wederom teleurgesteld de zaal. Het lijkt wel of de PvdA niets anders wil dan de Zwarte Madonna slopen, kosten wat het kost. Tijdens het debat moesten we ook nog constateren dat de raadszaal (ook een creatie van Meier) lekte, en niet zo'n klein beetje ook!

U bent hier