h

Illegale werknemers bij project NV Woningbeheer

2 oktober 2002

Illegale werknemers bij project NV Woningbeheer

In een artikel in de Telegraaf werd gemeld dat een illegale Bulgaarse werknemer werkzaamheden had verricht in een pand aan de Wagenstraat, in opdracht van Woningbeheer. Ingrid Gyömörei stelde de volgende schriftelijke vragen:

Gemeenteraad van Den Haag
Spui 70
2511 BT Den Haag

Den Haag, 2 oktober 2002

Ingevolge het bepaald artikel 15, lid4, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente s-Gravenhage (Verz. 1987, nr.2)

Geachte voorzitter,
Naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf en de Haagsche Courant van 2 oktober 2002.

In genoemd artikel wordt gesproken over werkzaamheden verricht in een pand gelegen aan de Wagenstraat in opdracht van NV Woningbeheer door een illegale Bulgaar.

1. Heeft u kennis genomen van genoemde berichten?
2. In genoemd bericht wordt vermeld dat omwonenden reeds begin vorige week aan de bel trokken over de aanwezigheid van illegale Bulgaren. Tevens heeft midden vorige week een hoge gemeenteambtenaar Woningbeheer gewaarschuwd wegens geruchten over illegaal werk in het pand Wagenstraat 144. Toch is er gisteren een illegale Bulgaar gearresteerd in genoemd pand. Kunt u uitleggen hoe dit mogelijk is?
3. Weliswaar is de aannemer in eerste instantie verantwoordelijk voor de mensen die worden ingehuurd. Toch blijft mijns inziens NV Woningbeheer eindverantwoordelijk. Wat is hieromtrent uw mening?
4. Inmiddels zegt NV Woningbeheer geen zaken meer te doen met het uitzendbureau die de illegale werknemer had gestuurd. Hoeveel mensen zijn door de jaren heen door genoemd uitzendbureau aan NV Woningbeheer uitgeleend? Hoeveel mensen daarvan waren illegale werknemers?
5. Gaat er onderzocht worden of NV Woningbeheer werkzaamheden heeft uitbesteed aan andere malafide aannemers en/of uitzendbureau's. Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet
6. Wordt dit uitzendbureau strafrechtelijk vervolgd. Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke gronden?Wordt er door de gemeente een onderzoek gedaan naar de mogelijke inhuur van illegale werknemers op ander projecten van NV Woningbeheer? Zo ja, op elke wijze? Zo nee, waarom niet?
7. Was de illegale werknemer verzekerd voor ziekte en ongevallen? Indien de man tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden gewond (of erger) was geraakt, wie is in dit geval verantwoordelijk voor de kosten die medische zorg met zich meegebracht had?
8. Vanuit de wandelgangen is ter ore gekomen dat ook bij andere projecten gebruik gemaakt is van illegale werknemers die, al dan niet via aannemers of uitzendbureau's, werkzaamheden hebben verricht aan panden die door NV Woningbeheer werden opgeknapt in het kader van de Particuliere Woningverbetering. Bent u bereid ook hier een onderzoek naar te laten uitvoeren?

In afwachting van uw spoedige reactie,
Met vriendelijke groet,

Ingrid Gyömörei;
SP

U bent hier