h

Schriftelijke vragen Braakliggende terreinen

28 april 2004

Schriftelijke vragen Braakliggende terreinen

Gemeenteraad van den Haag
Spui 70
2511 BT Den Haag
Den Haag, 28 april 2004,

Ingevolge het betreffende artikel, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de Raad der gemeente 's-Gravenhage.

Naar aanleiding van een artikel in de Haagsche ourant van 27 april 2004: Plannen voor sloop van 68.000 huurwoningen en naar aanleiding van de staatscourant 26 april 2004: ‘geheime agenda voor sloop’. Tevens naar aanleiding van niet correcte beantwoording van door mij gestelde vragen van 16 december 2003 (RIS 111759). De incorrectheid is gelegen binnen het feit dat de beantwoording specifiek ingaat op braakliggende terreinen in Den Haag Zuid West mijn vragen behelsden alle braakliggende terreinen in geheel Den Haag.

In genoemde artikelen wordt gerefereerd aan de voorlopige resultaten van een onderzoek van Hoogleraar A Thomsen (TU Delft) waarin hij stelt dat er een dramatische achteruitgang van het aantal sociale huurwoningen zal ontstaan vanwege sloopwensen in de vier grote steden die acht maal zoveel bedragen dan in de afgelopen tien jaar. Tevens pleit hij voor een mix van renovatie en nieuwbouw om wijken te verbeteren en tegelijkertijd voldoende woningen voor mensen met een laag inkomen te behouden.

1. Hoeveel terreinen liggen er in Den Haag momenteel braak en waar zijn deze gelegen?
2. Hoe lang liggen deze terreinen al braak?
3. Kan het college de raad een overzicht doen toekomen van bouwplannen in Den Haag die achterstand opgelopen hebben of waarvan kan worden voorzien dat zulks op termijn gaat gebeuren?
4. Wat is de voorziene tijdsduur van die achterstanden volgens het college?
5. Kan het college een indicatie geven over welke kosten daar voor de gemeente mee gepaard gaan?
6. Over welke middelen beschikt het college om deze situatie op te lossen en hoe wil de gemeente hierin ingrijpen?
7. Wat zijn de effecten van deze achterstanden op de korte termijn voor de woningvoorraad, met name in het goedkope segment, in Den Haag?
8. Mensen in Den Haag ondervinden steeds vaker grote moeite om een geschikte woonruimte te vinden, zeker in de goedkope sector. Kan het college aangeven wat de effecten van de achterstanden in de bouwplannen zijn voor de gemiddelde wachttijden?
9. Wat vindt het college van deze ontwikkeling?
10. Ondanks de bovengeschetste problematiek staan nog altijd vele duizenden woningen op de nominatie om gesloopt of gerenoveerd te worden. Kan het college aangeven wat de verwachting is omtrent de realisatie van de bouwplannen voor die betreffende locaties?
11. Kan het college aangeven wat de effecten van de geplande sloop/renovaties zijn op zowel de woningvoorraad als de wachttijden wanneer de achterstanden in de bouwplannen oplopen?
12. Is het college voornemens om de huidige plannen voor sloop te heroverwegen in het licht van de nieuwe situatie en eventuele plannen hiervoor in de koelkast te zetten tot de achterstanden zijn ingelopen om zodoende de beperkte voorraad woningen op peil te houden en de wachttijden niet onnodig lang op te laten lopen? Zo nee, waarom niet?
13. Bent u bekend met het onderzoek van A. Thomsen en wat is uw reactie erop?

In afwachting van Uw antwoord

Ingrid Gyömörei
SP-Fractie Den Haag

U bent hier