h

De SP voor slóóp?

20 juni 2004

De SP voor slóóp?

Het SP-standpunt inzake voorgenomen sloop in Transvaal

De SP heeft (al in 2000) ingestemd met de plannen om een deel van de wijk Transvaal te slopen. Gezien de acties van de SP als landelijke partij tegen sloop op diverse plaatsen, kan deze Haagse SP-beslissing misschien verbazing oproepen. Daarom hier wat uitleg.

Toen de sloopplannen voor Transvaal voor het eerst geopperd werden, heeft de SP een enquete uitgezet onder de bewoners. De uitslag verbaasde ons in eerste instantie enigszins. Vele bewoners gaven aan dat ze last van vocht en schimmels hadden en dat de bouwkundige staat van de huizen slecht was (en is). De situatie werd door hen als zo slecht beoordeeld, dat veel bewoners meldden niet in hun huis te wilden blijven wonen.
In sommige gemeenten is men de laatste jaren onder invloed van de recessie, de daarmee samenhangende leegstand van dure woningen en het achterblijvende aantal nieuwbouwwoningen, iets terughoudender geworden met de slopersbal. In Den Haag is daar echter geen sprake van, getuige de ontwikkelingen in Zuid-West en het Wijnhavenkwartier. Ondertussen is het tekort aan woningen (zeker voor jongeren en starters) in de Randstad al maar groter geworden. Waarom is de SP dan toch voor sloop in Transvaal?

De SP is van mening dat het niet past te protesteren tegen sloop van huizen waarvan de bewoners zelf aangeven dat ze niet meer voldoen. Natuurlijk blijft de kritiek tegen de grootschalige 'verbouwing' van Den Haag overeind staan, en ook over het aantal (te weinig) en soort van woningen (te duur) dat in Transvaal teruggebouwd zal worden is de SP niet enthousiast. Het huisvestingsprobleem van Den Haag zal op deze manier nooit opgelost worden. Laat de gemeente waar het kan (zoals in Zuid-West) kiezen voor renovatie, maar als het niet anders meer kan, ook voor sloop. Natuurlijk moeten de bewoners van een sloopwijk, zoals Transvaal, een fatsoenlijke verhuiskostenregeling krijgen, en een de mogelijkheid hebben terug te keren in een betaalbare woning in Den Haag. Daarvoor zal nog genoeg strijd geleverd moeten worden en daarvoor blijft de SP vechten!

U bent hier