h

Hilhorst moet conclusie trekken uit fiasco Zwarte Madonna

14 augustus 2004

Hilhorst moet conclusie trekken uit fiasco Zwarte Madonna

Wethouder Hilhorst (PvdA) kan volgens de SP maar een conclusie trekken uit de rechterlijke uitspraak over de Zwarte Madonna: hij moet opstappen. SP-raadslid Ingrid Gyömörei: "Er ontstonden problemen rond wanbestuur van de NV Woningbeheer, er rees onduidelijkheid rond € 1,1 miljoen aan uitgaven in het dossier Jan Hanlostraat en deze uitspraak betekent het einde voor de plannen van Hilhorst met de Zwarte Madonna. Als hij hier geen consequenties aan verbindt, geeft hij zichzelf echt teveel krediet."

In de risicoparagraaf is met véél rekening gehouden, maar de argumenten van de bewoners van de Zwarte Madonna zijn door hem onderschat en arrogant weggewuifd. Gyömörei: "Het is terecht dat de rechter de gemeente terug fluit. Iedereen met enig verstand van huurrecht zei dat de gemeente te kort eigenaar is van het pand, om het op te kunnen eisen voor dringend eigen gebruik. Hilhorst is nu gestraft voor zijn Oost-Indische doofheid."

Na de zoveelste kapitale blunder wordt het tijd dat Hilhorst zijn conclusies trekt en de eer aan zichzelf houdt, vindt de SP-fractie. "Niet alleen is zijn positie ongeloofwaardig geworden, hem te laten zitten is een enorm risico voor de financiële positie van de stad," aldus Ingrid Gyömörei.

In de oorspronkelijke plannen werd nog gesteld dat sloop en nieuwbouw op de plek van de Madonna in 2003 zou kunnen aanvangen. Inmiddels is het 2004 en heeft de rechter bepaald dat de bewoners nog zeker twee jaar kunnen blijven zitten. De kostenoverschrijding bedroeg destijds ongeveer € 28 miljoen en zal nu in rap tempo oplopen. "De kans dat het Rijk zal afhaken bij de realisering van de plannen, wordt per dag groter," denkt Gyömörei. "De minst slechte keuze die het stadsbestuur nu kan maken, is het verlies pakken en de plannen van tafel vegen."

U bent hier