h

Wat is RSS?

1 juni 2005

Wat is RSS?

XMLHet mooie en tegelijkertijd ook vervelende aan internet is dat je zoveel sites hebt. Mooi, omdat er zoveel te vinden is, en vervelend omdat je je vaak een ongeluk surft op zoek naar iets leuks, interessants of ontroerends. Wie dagelijks zijn lijst met bookmarks bezoekt, is vaak behoorlijk wat tijd kwijt.

In plaats van zelf elke dag naar allerlei sites te gaan, kun je de informatie van je favoriete sites natuurlijk ook naar je toe laten komen. Met behulp van RSS. RSS staat voor 'Really Simple Syndication' of 'Rich Site Summary' of 'RDF Site Summary' en is gebaseerd op xml, de 'taal' waarmee het mogelijk is om aan te geven wat de inhoud is van bepaalde gegevens op een pagina (bijvoorbeeld of het gaat om een 'titel', een 'link' of een 'artikel').

RSS werd eind jaren negentig ontwikkeld door Netscape. De browsermaker wilde de technologie gebruiken voor Netscape Netcenter, de portal van Netscape waarop de koppen van nieuwsartikelen van andere sites moesten verschijnen. Een groot succes werd het niet. RSS werd vervolgens 'overgenomen' door UserLand Software, het bedrijf van Dave Winer dat software voor het maken van weblogs levert.

Op die manier kwam RSS in de weblogwereld terecht, waar het inmiddels ontzettend populair is. Veel webloggers bieden zogeheten RSS-feeds van hun sites aan. De meeste weblogprogramma's, zoals Blogger, Pivot en UserLand, bieden de mogelijkheid om automatisch een RSS-feed van je weblog te maken.

Doorgaans kun je deze feeds bekijken door op een weblog op de oranje button met de letters 'XML' te klikken. De pagina waarop je dan terecht komt, is niet lekker leesbaar, maar dat is ook niet de bedoeling. Als een RSS-reader (ook wel 'aggregator' of 'newsreader' genoemd) de informatie maar kan begrijpen.

Met behulp van een RSS-reader kun je de feeds van jouw favoriete sites verzamelen. De updates van al je favoriete sites komen onder elkaar te staan. Staat er iets interessants tussen, dan kun je doorklikken naar de site waarvan het bericht afkomstig is.

rss.pagina.nl
hcc magazine

U bent hier