h

Zwarte Madonna opnieuw verhuren

25 juli 2005

Zwarte Madonna opnieuw verhuren

Fractie nieuws Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State, heeft de sloop van de Zwarte Madonna opnieuw vertraging opgelopen. Het ziet er naar uit dat met de eerdere vertragingen, de prestigieuze plannen, minstens 3 jaar langer op zich zullen laten wachten.

De Raad van State heeft in haar uitspraak slechts gesproken over de MER aanvraag. De bezwaren rond hoogbouw en aantasting van het beschermd stadsgezicht zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Een uitspraak over deze punten kan wederom een vertraging van een jaar opleveren. De SP stelt voor de Zwarte Madonna opnieuw te verhuren. Het verlies aan huurpenningen sinds oktober 2002, is een oplopend, enorm bedrag. Het gebouw is destijds door de gemeente met gemeenschapsgeld aangekocht. Langere leegstand laat de financiële schade alleen maar oplopen.Huurpenningen beperken financiële schade.

De SP fractie heeft naar aanleiding van deze uitspraak de volgende vragen gesteld:

1. Welk bedrag aan huurpenningen is Vestia en/of de gemeente misgelopen sinds april 2004?
2. Vindt u het zinvol, In het licht van de gerezen vertragingen over te gaan tot verhuur van alle woningen van complex de Zwarte Madonna? Zo ja, op welke termijn gaat u dit regelen? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereidt het alternatieve plan: “Stedenbouwkundige schets van Wijnhaven naar Centraal Station”( augustus 2002), opgesteld door CU-SGP, Groenlinks, HSP, LDH, PPS en SP opnieuw te bespreken in de gemeenteraad? Zo nee, waarom niet?
4. Op welke termijn gaat u het achterstallig onderhoud aan de Zwarte Madonna ter hand nemen? Al voor de planvorming rond het Wijnhavenkwartier is er door de SP verzocht om een opknapbeurt aan de buitengevel (onder meer ramen lappen en gevel reinigen). Gezien het feit dat de Zwarte Madonna nog wel een paar jaar blijft staan, mag de stelling “het oog mag ook wat” opgaan. Op welke termijn gaat u deze schoonmaakbeurt ter hand nemen?
5. Destijds heeft er een juridische- en financiële risico analyse voor raadsleden vertrouwelijk ter inzage gelegen. Voldoet deze risicoanalyse naar uw mening nog steeds? Zo ja, waar baseert u dit op? Zo nee, bent u bereid een nieuwe juridische- en financiële analyse te maken en deze met de gemeenteraad te bespreken?

Ingrid Gyömörei
SP fractie

Artikel Haagsche Courant 20-7-2005

U bent hier