Stop de sluipmoord op de Sociale Werkplaats
Stop de sluipmoord op de Sociale Werkplaats
Red de Sociale Werkvoorziening
Drie van de vier sociale werkplaatsen zit in financiële problemen. Het wordt steeds moeilijker om aan opdrachten te komen, omdat een deel van het werk naar Oost-Europa verdwijnt. Gemeenten sturen steeds vaker bijstandscliënten en anderen zonder WSW-indicatie naar de sociale werkplaats.
Dat geeft onrust onder het personeel en de voormannen. In de sociale werkplaatsen gebeuren meer bedrijfsongevallen dan ergens anders. Gemeenten hebben onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden en begeleiding van de mensen die in de WSW zitten. Steeds meer directeuren krijgen een salaris dat hoger is dan dat van de minister-president, terwijl de medewerkers er juist in koopkracht op achteruit gaan.
De sociale werkplaats moet blijven bestaan als beschutte werkplek voor mensen met een handicap. De sociale werkplaats mag geen plek worden waar alle mensen met problemen naar toe gestuurd worden.
In plaats van de problemen op te lossen, zekerheid te bieden en te zorgen voor een beschutte omgeving wil de regering een groot deel van de mensen uit de WSW helpen.
Onder het motto van modernisering wil staatssecretaris Van Hoof:
• Alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten buiten de WSW houden;
• Alle mensen die voor 1998 in de WSW werkten opnieuw laten onderzoeken en zo gauw mogelijk uit de WSW gooien. De belofte uit 1998 dat deze mensen met rust worden gelaten lapt hij aan zijn laars. Ze worden niet direct ontslagen. Maar de gemeenten krijgen minder geld als ze mensen niet uitplaatsen en krijgen een beloning als ze wel mensen uitplaatsen. De druk om de sociale werkplaats te verlaten, zal dus toenemen;
• Er mag niet meer geïnvesteerd worden in machines en apparaten. In plaat van een productie- en dienstverleningsbedrijf moet de sociale werkplaats een ‘mensontwikkelbedrijf’ worden. Maar mensen zijn toch geen fotorolletje?
• Onderzocht gaat worden of de functielonen kunnen worden afgeschaft of verlaagd.
• In plaats van de problemen op te lossen veroorzaakt de regering alleen maar meer problemen. Van Hoof spreekt mooie woorden over ontwikkeling van mensen, maar zet ondertussen wel een grote groep op de schopstoel en wil van de anderen het loon verlagen. Door de herbeoordeling van de WAO’ers raakt een deel van de mensen in de sociale werkplaatsen hun uitkering geheel of gedeeltelijk kwijt. Nu moeten werknemers in de sociale werkplaats ook nog eens bang zijn voor het verlies van hun baan bij de sociale werkplaats.
In oktober spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Hoof over zijn plannen.
De SP is van mening dat de regering de sociale werkplaats niet mag laten stikken. Van Hoof moet de verantwoordelijkheid nemen en zich niet verschuilen achter de gemeentebesturen.
De SP eist:
• Laat de mensen met rust die al vóór 1998 bij de WSW terecht kwamen. Kom de beloften na! Zij die willen en kunnen moeten begeleid worden naar werk buiten de WSW
• De WSW moet toegankelijk blijven voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn of worden.
• Geen onderzoek naar verlaging van de lonen. Een verhoging is op zijn plaats. Wel moet er onderzoek komen naar de beloning van directeuren en van leden van de raad van commissarissen;
• Meer overheidsopdrachten voor de sociale werkplaatsen.
• De sociale werkplaatsen openhouden voor mensen met een handicap en geen enkele dwang op mensen en gemeenten om werknemers kwijt te raken.
Kom in actie! Red de sociale werkvoorziening