h

Tippelzone dicht: de wijken open….

19 oktober 2005

Tippelzone dicht: de wijken open….

De geplande sluiting van de tippelzone aan de Waldorpstraat per 1 maart 2006 is een slecht idee. Dat vinden het Wijkberaad Laakhavens en de werkgroep Laak van de SP. Als vrouwenhandel en andere vormen van vrouwenuitbuiting op deze manier te stoppen waren, dan zouden we dit besluit toejuichen. De realiteit is anders.

De tippelzone is nu al geruime tijd gedeeltelijk gesloten. Gevolg is dat op allerlei andere plaatsen in de stad afgewerkt wordt. Onder andere het stadsdeel Laak heeft daarvan te lijden. En dit ‘wildtippelen’ zal met de totale sluiting van de zone waarschijnlijk alleen maar toenemen. Reden om op 12 oktober actie te voeren rond de behandeling van de sluiting van de Tippelzone in de gemeenteraad.
Tippel actie

Negatieve gevolgen
De sluiting van de tippelzone heeft een aantal zeer negatieve gevolgen. De prostituees die doorgaan met tippelen missen straks de sociale controle die er op de zone wel is. Het risico op geweld tegen deze vrouwen neemt daardoor verder toe. Daarnaast zullen geslachtsziektes zich zo sneller verspreiden. De prostituees kunnen nu nog makkelijk aan condooms komen in de ‘huiskamer’ van hulporganisatie SHOP. Het valt te verwachten dat straks meer vrouwen zullen werken zonder voorbehoedsmiddelen. Ook andere Haagse burgers hebben last van de maatregel. Het is bepaald geen pretje als bij jou voor de deur wordt afgewerkt. Om nog maar te zwijgen van de troep (gebruikte condooms, etc.) die vervolgens achterblijft.
De SP-werkgroep Laak demonstreerde deze gevolgen voor de raadsvergadering in woord en gebaar. Daarmee trokken we veel bekijks van wethouders, raadsleden, bezoekers van de vergadering en een cameraploeg van Netwerk. Laatstgenoemde actualiteitenrubriek besloot helaas in haar avonduitzending onze actie in te ruilen voor een ander onderwerp. Tijdens de behandeling van de tippelzone in de raad voerde voorzitter Gerry Lelieveld van Wijkberaad Laakhavens nog kort het woord. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om stichting ‘Vrienden van de Tippelzone’ op te richten. Ze werd daarbij hoorbaar en zichtbaar (met spandoek) gesteund door de aanwezige SP’ers en door wijkbewoners.

tippel actie

Genegeerd
De rechtse meerderheid in de Haagse raad bleek niet te vermurwen. Deze raadsleden hielden vast aan de sluiting van de Tippelzone en voerden daarbij grotendeels dezelfde argumenten aan als bij andere vergaderingen over dit onderwerp. Een onderzoek van SHOP, dat bewijst dat nu al massale uitwaaiering van straatprostitutie en groeiend geweld tegen de dames plaatsvindt, werd voor de zoveelste keer genegeerd. Hopelijk bieden nieuwe verkiezingen en een nieuw College uitkomst.

U bent hier