h

Onderhoud bij woningcorporaties is nu afdwingbaar

18 november 2005

Onderhoud bij woningcorporaties is nu afdwingbaar

Dankzij een motie van de SP moet de gemeente nu woningcorporaties en groot verhuurders aanschrijven bij achterstallig onderhoud. Door onderhoud op tijd uit te voeren, kan sloop van huurwoningen voorkomen worden. Tevens hebben huurders nu de mogelijkheid bij de gemeente aan te kloppen wanneer de woningcorporatie weigert de woning goed te onderhouden.

Tijdens de begrotingsbehandeling voor 2006 heeft de SP de motie al ingediend, op dat moment waren er evenveel raadselden voor als tegen. De stemmen staakten, wat betekent dat er in de eerst volgende raadsvergadering opnieuw gestemd moest worden. Dit is nu gebeurd en jawel er was een meerderheid. En dat ondanks dat wethouder Norder (PvdA) een dringende brief aan de gemeenteraad gestuurd had om toch tegen te stemmen. Buiten dat dit niet de bedoeling, zelfs ongebruikelijk, is bij een staking van stemmen, heeft het geen effect gehad. Ingrid Gyömörei (SP) schreef namelijk een nog betere brief terug aan de raad.

Doordat woningcorporaties en ‘grootverhuurders’ steeds zelfstandiger kunnen functioneren, zijn ze in staat hele wooncomplexen slecht te onderhouden. De SP krijgt veel klachten van huurders dat de wooncomplexen niet onderhouden worden. Bewoners schrijven hun corporaties aan, maar vervolgens gebeurt er te vaak niets. Na jaren van slecht tot geen onderhoud worden woningen dan ineens gesloopt. De corporatie geeft als reden voor sloop de slechte staat van de woningen. Zoals Steadion nu van plan is woningen in de Dibbetstraat te slopen, nadat zij jarenlang weigerden deze woningen te onderhouden. Dit kan nu voorkomen worden. Huurders kunnen nu de gemeente vragen de woningcorporatie aan te schrijven dat zij de woningen moet onderhouden. Dit gebeurt immers ook bij individuele huiseigenaren. De SP hoopt hierdoor met name sloop van sociale huurwoningen te voorkomen.

Daarnaast is bij goed onderhoud het aanzien en de leefbaarheid voor de hele buurt groter. Dit stimuleert huurders om hun omgeving schoon te houden en zelfs te verbeteren.

MOTIE, de letterlijke tekst.

De gemeenteraad van de gemeente Den Haag in vergadering bijeen op 26 en 27 oktober 2005 ter bespreking van de Programmabegroting 2006-2009,

Constaterende dat:
- De woningcorporaties en particuliere ‘ groot verhuurders’ een steeds zelfstandiger bestaan
leiden
- Veel bezit van corporaties e.a aan toenemend achterstallig onderhoud onderhevig zijn
- De gemeente weinig grip lijkt te hebben op de onderhoudsplicht van corporaties e.a.
- Oplopend achterstallig onderhoud leidt tot zogenaamde ‘ herstructurering’ van hele
woonblokken
- Herstructurering aangetoond leidt tot verminderde terugbouw van betaalbare huurwoningen

Van mening dat:
- goed onderhouden woningen het aanzien en de leefbaarheid van de stad sterk vergroten
- ook woningcorporaties actief dienen te worden aangeschreven op hun achterstallig onderhoud
- goed onderhouden woningen een stimulans zijn voor huurders om meer werk te maken van
het schoonhouden van hun wooncomplexen

Verzoekt het college:
Actieve controle uit te voeren aangaande de staat van onderhoud van wooncomplexen. Waar nodig te
komen tot een actief aanschrijvingsbeleid ten aanzien van corporaties en ‘ grootverhuurders’.

Ingrid Gyömörei
SP

U bent hier