h

Leerlingenvervoer wederom bezuiniging

8 december 2005

Leerlingenvervoer wederom bezuiniging

Wederom bezuinigingen op het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs. Nadat in 2003 al bezuinigd is op dit vervoer, doet het college hier voor 2006 nog een schepje bovenop.

'Om de aanzienlijke overschrijdingen van het budget voor leerlingenvervoer aanzienlijk terug te dringen, wordt voorgesteld de verordening leerlingenvervoer zo te wijzigen, dat de instroom van leerlingen in het aangepast vervoer te beperken tot het door de wet verplichte niveau. De afstandsgrens voor een vergoeding wordt over de hele linie op 6 km gebracht. Gezinsomstandigheden zijn in principe geen criterium meer om in aanmerking te komen voor aangepast vervoer. Door invoering van de hardheidsclausule kan in uitzonderlijke omstandigheden alsnog worden besloten aangepast vervoer toe te kennen.' schrijft het college aan de raad.

Sinds de gemeente zelf geheel verantwoordelijk is voor het leerlingen vervoer naar speciaal onderwijs, kampt zij met aanzienlijke overschrijdingen. Dat wil zeggen de gelden vanuit het Rijk om dit vervoer te betalen is minder dan wat de gemeente uitgeeft. De SP is van mening dat zowel het Rijk als de Gemeente ruimhartig zorg moeten dragen voor dit vervoer. Vanaf 2003, na de eerste ronde bezuinigingen, kwamen met name veel alleenstaande ouders met meerdere schoolgaande kinderen in de problemen, zij konden niet op tijd op meerdere scholen tegelijk hun kinderen wegbrengen. In 2004 werd dit bijgesteld. Nu zijn gezinsomstandigheden geen reden meer voor het vervoer. Heijnen is het eens met de ontdekking bij vele politici dat ouders verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. En vooral vindt hij dat ouders verantwoordelijk zijn voor het op tijd op school zijn van hun kinderen. Tja daar is de SP het mee eens, alleen er kunnen omstandigheden zijn waardoor ouders hun kinderen echt niet weg kunnen brengen. Zoals de al genoemde een ouder gezinnen met meerdere kleine kinderen, waarvan de ouder ook vaak verplicht is tot werk. Of daar waar een van de ouders vroeg naar het werk moet en de andere ouder meerdere kleine kinderen naar school moet brengen.

Het gaat hier om kinderen met een handicap of een (psychiatrische) ziekte. Kinderen die niet alleen kunnen reizen met het openbaar vervoer of per fiets. Het gaat hier om scholen voor speciaal onderwijs, die juist minder op de plekken staan waar deze kinderen wonen, namelijk aan de randen van de stad. Het gaat ook relatief vaak om kinderen uit gezinnen met gezinsproblemen.

Al in augustus 2005 heeft de SP gevraagd of het vervoer voor speciaal onderwijs niet duurder zou worden. Immers het gehandicapten vervoer zou vanaf 2006 niet meer door dezelfde organisatie gedaan worden. De organisatie, Stichting Vervoer Gehandicapten(SVG), kon het vervoer combineren, eerst de kinderen naar de scholen rijden, daarna direct doorrijden naar de woningen van de gehandicapten om hen naar een dagverblijf te brengen. Dit drukte de prijs naar beneden. In de beantwoording werd letterlijk gesteld 'Geen, de organisatie van het vervoer t.b.v. speciaal onderwijs staat hier los van.' Heijnen ontkende tijdens de commissie vergadering van 30 november dat hij de SP verkeerd had geinformeerd. Nadat de directeur van de Compaan, die het vervoer met de SVG had opgezegd, Heijnen gewezen had op mogelijke prijsstijgingen per 2006, was hij gaan nadenken. De SP is in de ogen van de fractie wel degelijk verkeerd geinformeerd. De organisatie van het vervoer voor speciaal onderwijs staat wel in direct verband met het gehandicapten vervoer naar de Compaan.

De SP blijft tegen verdere versobering van dit leerlingenvervoer. Daarnaast is de fractie bang dat er volgend jaar meer kinderen thuis komen te zitten, simpelweg omdat ze niet naar school gebracht kunnen worden. Hopelijk wordt deze bezuiniging na de verkiezingen, met een nieuwe Raad bijgesteld.

U bent hier