h

SP geschokt over uitspraken Norder: woonwagencentrum Escamplaan dicht.

19 januari 2006

SP geschokt over uitspraken Norder: woonwagencentrum Escamplaan dicht.

De SP Den Haag is geschokt over de voorstellen vanuit het college om woonwagencentrum Escamplaan te gaan sluiten. Het is ons onbekend dat woonwagenbewoners van dit centrum in huizen willen gaan wonen. Recentelijk heeft de SP fractie hierover navraag gedaan bij het bestuur van de vereniging van de bewoners van centrum Escamplaan. Tevens vertelden zij ons dat er geen overleg is geweest met de gemeente hierover. Naar ons idee heeft de wethouder onjuiste uitspraken gedaan in de media.

Al jaren staat het woonwagencentrum op de nominatie gerenoveerd en verkleind te worden. Al jaren wordt er in de begroting geld voor gereserveerd. Hetzelfde gebeurt voor het nieuw te bouwen centrum in de Bras, waar een deel van de bewoners van de Escamplaan naartoe zouden verhuizen. Beide plannen worden nu door wethouder Norder (PvdA) op de tocht gezet. Zowel de bewoners als de SP fractie hebben al langer het vermoeden dat dit college van het centrum afwilde. Dit vermoeden wordt nu helaas bewaarheid.

Op RTV-West vertelt de wethouder dat woonwagenbewoning uit de tijd is, hiermee bepaalt hij hoe mensen dienen te wonen. De SP is het geheel met de wethouder eens dat alle inwoners van Den Haag gelijke rechten en plichten hebben. Alleen dan moet de gemeente daar ook naar handelen. Als een bewoner van een huis naar het stadhuis belt voor informatie, wordt hij doorverwezen naar de betreffende dienst. Als een woonwagenbewoner naar het stadhuis belt, wordt hij altijd doorverbonden naar toestel 4060. Het speciale nummer voor woonwagenbewoners.

Het huurbeleid. De gemeente wil dat zo min mogelijk mensen op straat belanden door huurachterstanden. Een beleid waar de SP helemaal achter kan staan. De gemeente is hierover in overleg met de woningcorporaties. Alleen als verhuurder van standplaatsen van woonwagenbewoners heeft de gemeente er alles aangedaan om woonwagenbewoners met een huurachterstand van hun standplaats te verwijderen. Terwijl de meesten, weliswaar laat, al hun achterstallige huur betaald hadden. Op deze standplaatsen (22) wil de gemeente nu bewoners van de Escamplaan dwingen te gaan staan. En de rest moet in huizen gaan wonen. Zo is het gemeentelijk woonwagenbeleid.

Woonwagenbewoners, Roma en Sinti zijn heel wat gewend. De ouderen herinneren zich de Tweede Wereld Oorlog nog. Regelmatig hoort de SP deze ouderen de vergelijking maken tuusen het huidige beleid en de oorlog. Men weet wel dat het nu anders is, maar toch voor hen betekent het gedwongen gaan wonen in huizen opheffing van hun cultuur.

U bent hier