h

Heruitgifte erfpacht voor een redelijke prijs!

2 maart 2006

Heruitgifte erfpacht voor een redelijke prijs!

Eindrapport Toekomst van het Haagse gronduitgiftesysteem is prima te combineren met het binnenkort uitkomende SP initiatiefvoorstel.

1 maart 2006 kwam het lang verwachtte onderzoek naar de toekomst van het Haagse erfpachtsysteem* uit.

Aan dit onderzoek ging een behoorlijke geschiedenis vooraf.

In augustus 2003 werd de SP fractie benaderd door een aantal Haagse erfpachters. In de Vruchtenbuurt werden aanbiedingen voor de erfpachtcanon gedaan. Midden in de vakantietijd!
De bewoners deden een verzoek tot uitstel van de aanbieding, met nog eens twee maanden, zodat er overleg gevoerd kon worden. Dit verzoek werd ondanks het aanbieden van 500 handtekeningen niet gehonoreerd. Ook herhaald verzoek van de SP door ingediende moties vonden bij de meerderheid van de gemeenteraad geen gehoor.

De onvrede in de buurt was en is vooral gelegen in het feit dat de huidige taxatiemethoden een veel te hoog bedrag voor afkoop of canon opleverden. Er zijn stijgingen in prijs bekend van 250% in 6 jaar.
De taxatiemethoden gaat op dit moment uit van de zogenaamde marktwaarde van onbebouwde grond elders in de wijk. Hierdoor kan het gebeuren dat buren die op een later moment een aanbieding hebben gekregen dan hun buren, tot € 30.000 meer moeten betalen voor de erfpacht van hun grond.

De afgelopen drie jaar zijn de diverse fracties in de gemeenteraad over elkaar heen gevallen in verband met de erfpacht. Helaas werd daarbij alleen gesproken over het afschaffen van de erfpacht. Geen van de andere partijen heeft de taxatiemethoden ter discussie gesteld. De SP heeft die lijn wel vastgehouden, en is de afgelopen maanden, samen met een werkgroep erfpacht (waaronder erfpachtslachtoffers), gewerkt aan een initiatiefvoorstel. Dat een en ander lang op zich heeft laten wachten, is onder meer gelegen in de complexiteit van de materie.

De SP denkt in haar initiatiefvoorstel te komen tot een evaluatie van de huidige taxatiemethode en met voorstellen om te komen tot een redelijke en billijke prijs. Hierbij wordt uitgegaan van de huidige WOZ-waarde. Dit is een betrouwbare afspiegeling van de verkoopwaarde van woonobjecten. Dit biedt de mogelijkheid om zonder verdere taxatiekosten een koopsom van de eeuwigdurende erfpacht te komen.

Na veel gesteggel in de Haagse gemeenteraad, is er besloten te komen tot een extern onderzoek naar de toekomst van het Haagse erfpachtsysteem. Ook in dit onderzoek is de taxatiemethode niet betrokken. Een samen met D66 ingediende motie met deze strekking, werd geblokkeerd door de zittende collegepartijen VVD, PvdA en CDA.

Er is destijds afgesproken dat dit rapport in de gemeenteraad besproken zou worden voor de verkiezingen van 7 maart a.s. Navraag door de SP, tijdens de laatste raadsvergadering van 23 februari, leerde dat er vooral weer veel procedureel geneuzel aan de hand bleek te zijn. Van bespreken was nooit sprake geweest. Het rapport zou klaar zijn voor 7 maart, zodat politieke partijen het zouden kunnen betrekken bij hun afwegingen…..

Als we er de notulen op nalezen weten we dat wethouder Norder (PvdA) klinkklare onzin verkoopt. Nu is de tekst naar buiten: dat het Haagse College van Burgemeester en Wethouders gisteren tot de conclusie kwam dat het zittende college geen definitieve keuze maakt. Dat is aan het nieuwe stadsbestuur.
Uw stem kan dus bepalen wat er gebeurd op het gebied van erfpacht, denk daar goed om!

Het rapport* komt met 4 varianten:

- handhaving huidige systeem
- handhaving en uitbreiding met grotere mogelijkheden om rotte kiezen, huisjesmelkers en brandpanden aan te pakken
- vrije keuze, zodat ook uitgifte in eigendom mogelijk wordt
- vrije keuze met daaraan gekoppeld een reeks van voorwaarden

Norder heeft laten weten dat de twee middelste twee varianten het aantrekkelijkst zijn. Wel moet daarbij nog onderzocht worden wat de mogelijkheden van handhaving via erfpacht precies zijn en wat de kosten zijn van een eventuele vrije keuze.

Terug naar het SP-initiatiefvoorstel. Dat is zo goed als af. Ik denk dat variant drie, een mooie variant is. Hierbij zou het initiatiefvoorstel van de SP betrokken kunnen worden.

Binnen variant drie zijn ook weer een aantal varianten te onderscheiden:
C0: overal
C1: overal, alleen niet voor bepaalde functies/objecten waar veel gemeenschapsgeld in is geïnvesteerd (denk aan musea etc)
C2: beperking vrije keuze tot nieuwe uitgiftesituaties
C3: beperking tot bepaalde gebieden
C4: beperking tot bepaalde functies.

Ik stel voor het extern onderzoek te betrekken bij het SP initiatiefvoorstel. Kortom: we gaan het bestuderen. Ons standpunt kent u al: heruitgifte erfpacht voor een redelijke prijs! Het moet mogelijk zijn de grond in eigendom te verkrijgen. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn voor mensen met een kleine beurs, om de canon (huur) situatie van hun grond te behouden. Maar ook dan voor een redelijke prijs!

Ingrid Gyömörei

* Eindrapport Toekomst van het Haagse gronduitgiftesysteem, TU Delft, onderzoeksinstituut OTB, door ir. Herman de Wolff, mr. Hendrik Ploeger en prof. Jitske de Jong

U bent hier