h

Dreigende sluiting kleine openbare basisscholen

16 april 2006

Dreigende sluiting kleine openbare basisscholen

Kinderen demonstreren voor het behoud van hun school
Nadat een groep ouders en enkele kinderen van de openbare basisschool Nieuwe Waldeck alarm sloegen bij de SP, heeft de SP samen met de Haagse Stadspartij (HSP) vragen gesteld over mogelijke sluiting van meerdere kleine openbare basisscholen in Den Haag. Immers al voor de zomer van 2005 vroegen de SP en de HSP aan de wethouder of de financiële situatie van het openbaar onderwijs gezond was.

Kinderen demonsteren voor het behoud van hun school.
De meerderheid van de raad wilde geen diepgaand onderzoek naar de financiële situatie van het openbaar onderwijs (OO). Een quick-scan door de gemeentelijke accountantsdienst was voldoende. Het college mocht de opdracht geven, de raad moest vertrouwen hebben en afwachten. De quick-scan werd in november besproken. Conclusie het openbaar onderwijs was op de goede weg om de financiën op orde te krijgen. Of er nog andere financiële adders onder het gras lagen, kon niet gezegd worden. Daar was geen onderzoek naar gedaan. Echter de raad moest zich volgens de wethouder en de directeur openbaar onderwijs nergens druk over maken.

Nu net na de verkiezingen weten we beter. Het openbaar onderwijs draait nog steeds met verlies. Scheidend wethouder Heijnen (PvdA) vindt de oplossing in het sluiten van kleine scholen, tussen de vijf en de tien. Als één van de belangrijkste oorzaken noemt hij de terugloop van het aantal leerlingen. Sluting van de scholen zal naar ons idee het leerlingen-aantal binnen het openbaar onderwijs nog meer doen verminderen. In sommige buurten zal in de nabije toekomst geen openbaar onderwijs meer zijn, een deel van de ouders zal kiezen voor een bijzonder onderwijs school in de buurt in plaats van openbaar onderwijs. Sluiting is naar ons idee niet de oplossing.

Het zijn de kleine openbaar onderwijs scholen waarvan het gebouw al jaren niet meer is onderhouden, die nu gesloten dreigen te worden. Volgens de wethouder zal het niet meer rendabel zijn deze scholen op te knappen. Hij wil investeren in de grote scholen. Dit terwijl er juist nu van alle kanten geroepen wordt, houdt de scholen klein. Kleine scholen bieden meer veiligheid, sociale controle en men kent elkaar.

Ondertussen speelt mee dat het openbaar onderwijs verzelfstandigd wordt. Per één januari 2008 staat het bestuur van het OO los van het college en dus van de gemeenteraad. De SP heeft korte tijd deelgenomen aan de college onderhandelingen. Op onze vraag of het OO bij de verzelfstandiging een "bruidschat" meekrijgt, werd meewarrig gereageerd door PvdA, GroenLinks en D'66. De scholen rekenen erop. Juist het achterstallig onderhoud van de schoolgebouwen vraagt om een bruidschat. Nu het coalitie akkoord bekend is, ziet de SP hier niets in terug.

Onderstaande vragen zijn gesteld, wordt vervolgd.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Den Haag, 13 april 2006
Onderwerp: Dreigende sluiting basisscholen openbaar onderwijs.

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de TV West uitzending van donderdag 6 april 2006, ‘Den Haag sluit aantal basisscholen’ leggen wij, onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde, de volgende vragen aan het college voor.

1. Kan het college bevestigen dat er een onderzoek loopt naar het mogelijk sluiten van een aantal scholen Primair Openbaar Onderwijs (POO)? Zo ja, door wie, wanneer en op welke wijze is er tot dit onderzoek besloten en wanneer is dit onderzoek afgerond?

2. In de uitzending wordt gesproken over 5 a 10 scholen. Kan het college aangeven om welke scholen het gaat? Zo nee, waarom niet?

3. Wordt in dit onderzoek ook gekeken naar de mogelijkheden tot fusie tussen scholen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wordt dit ook met betrekking tot de OBS Nieuw Waldeck gedaan en gebeurt dit in overleg met de betreffende scholen?

4. In de brief van de directeur Openbaar Onderwijs aan de ouders/verzorgers van de OBS Nieuw Waldeck, d.d. 3 april 2006, komt de scheve verhouding tussen inkomsten en uitgaven aan de orde. Wanneer zijn deze scheve verhoudingen binnen het POO ontstaan en gesignaleerd?

5. Op 30 november 2005 is in de commissie OSCI de quick scan van het GAD besproken. Waarom zijn bij de quick scan deze scheve financiële verhoudingen niet aan de orde gekomen?

6. Speelt de staat waarin het schoolgebouw verkeert, zoals achterstallig onderhoud, een rol bij de overweging om scholen te sluiten? Zo ja, hoe is dit achterstallig onderhoud ontstaan en onder wiens verantwoordelijkheid?

7. Is er een inventarisatie van de staat waarin alle schoolgebouwen POO in Den Haag verkeren? Kan het college een totaaloverzicht verschaffen? Zo nee, waarom niet?

8. Doordat de directeur OO de ouders heeft geïnformeerd over het onderzoek naar mogelijke sluiting is er veel onrust en een onterechte negatieve beeldvorming over OBS Nieuw Waldeck ontstaan. Het risico is groot dat het leerlingenaantal als gevolg hiervan sneller zal gaan dalen. Is het college met ons van mening dat deze negatieve ontwikkeling ongewenst is en voorkomen dient te worden?

9. Kan het college aangeven of en hoeveel scholen er nog door de directeur OO op vergelijkbare wijze geïnformeerd gaan worden of inmiddels al geïnformeerd zijn?

10. In voornoemde brief staat dat behoud van werkgelegenheid een voorwaarde is. Tegelijkertijd bereiken ons berichten dat er in generieke zin sprake is van verdere bezuinigen op het personeel. Hoe denkt het college de werkgelegenheid voor het personeel te behouden wanneer door de veroorzaakte onrust het leerlingenaantal van de OBS Nieuw Waldeck daalt en er tevens in generieke zin op personeel bezuinigd moet worden?

11. Demissionair wethouder Heijnen spreekt over sluiting van kleine scholen om de kwaliteit te kunnen blijven bieden op de scholen die open blijven. Bent u met ons van mening dat juist kleine scholen specifieke kwaliteit kunnen bieden (denk daarbij aan bijvoorbeeld sociale omgang, iedereen kent iedereen, en dat in kleine klassen kinderen met specifieke problemen extra aandacht geboden kan worden in plaats van door te sturen naar het speciaal onderwijs)? Zo nee, kunt u dat cijfermatig weerleggen (verhouding doorverwijzing naar speciaal onderwijs t.o.v de grootte van de school)?

12. Is het college met ons van mening dat alle leerlingen in Den Haag de keus moeten kunnen hebben om naar een openbare basisschool in hun wijk te gaan en het aanbod van het Primair Openbaar Onderwijs ook in de wijk Nieuw Waldeck moet worden gewaarborgd? Blijft de spreiding van POO scholen in Den Haag gegarandeerd?

Met vriendelijke groet,
Hiek van Driel, SP, en Joris Wijsmuller, Haagse Stadspartij.

U bent hier