h

Muur valt voor ijzeren gordijn

15 april 2006

Muur valt voor ijzeren gordijn

Stad wurgt 'Bosje van Repelaer' schrijft het AD|HC. Aan de Koninginnegracht-zijde is een dertig meter lange oude tuinmuur vervangen door een hek waardoor de intimiteit van het prachtige stadsbosje van Repelaer is geschonden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom is het algemeen belang opgeofferd aan de aanleg van een ondergronds kantoor? Wilt u onderzoeken of de situatie in de oude staat is terug te brengen? SP-er Ingrid Gyömörei heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Den Haag, 11 april 2006.

Onderwerp: Bosje van Repelaer.

Ingevolge artikel 35 van het reglement van orde van de Gemeenteraad van Den Haag stel ik u de navolgende vragen:
Naar aanleiding van een artikel in de AD/HC van vrijdag 7 april 2006: “Stad wurgt Bosje van Repelaer”.

1. Bent u bekend met genoemd artikel?
2. Bent u bekend met het feit dat er aan de zijde van de Koninginnegracht een oude gemetselde tuinmuur (30 meter) is gesloopt waardoor de intimiteit van het parkje is geschonden? Wie is/was de eigenaar van de gesloopte muur? Kunt u in kaart brengen wie de eigenaar is van de overgebleven muurgedeelten?
3. Klopt het dat het bosje van Repelaer, en daarmee de genoemde oude muur, behoort tot het beschermd stadsgezicht?
4. Wanneer is door welke gemeentelijke dienst is toestemming tot sloop gegeven? Indien er meerdere diensten bij betrokken zijn geweest, is hier onderling contact over geweest? Bestaat hier verslaggeving van? Zo nee, waarom is hierover niets vastgelegd? Zo ja, kunnen we de verslaggeving inzien?
5. Op welke wijze is kenbaar gemaakt dat er een sloopvergunning is aangevraagd?
6. Is het feit dat het hier om een bijzonder attractieve muur ging, welke de intimiteit van het parkje waarborgde, meegenomen in de besluitvorming? Op welke wijze is de bewonersorganisatie Archipelbuurt bij besluitvorming betrokken?
7. Bent u met de SP van mening dat het algemeen belang van een bijzonder stukje Den Haag als het bosje van Repelaer van hoger belang is dan het uitbreiden van een ondergrondse kantoorruimte?
8. Wilt u de mogelijkheden onderzoeken om de situatie zoveel mogelijk terug te brengen in de oude staat? Wilt u daarbij ook de mogelijkheden onderzoeken om, eventueel een historiserende muur terug te bouwen om het bosje haar intimiteit terug te geven?
9. Op welke wijze gaat u er in de toekomst voor zorgdragen dat dit soort barbaarse missers voorbij gaan aan het bosje van Repelaer?
10. Op welke wijze is het – regelmatig- onderhoud geregeld? Welke dienst is verantwoordelijk voor het totaalaanzicht binnen het bosje van Repelaer? Wat is het beschikbare budget voor het bosje van Repelaer?

In afwachting van uw reactie, binnen de daarvoor geldende termijn.

Ingrid Gyömörei
SP fractie

U bent hier