h

Kraken op advies van Norder

28 augustus 2006

Kraken op advies van Norder

"Op dit moment vormt het kraken – wanneer een pand langer dan 1 jaar heeft leeggestaan is het kraken daarvan niet strafbaar - een stok achter de deur om eigenaren/verhuurders er toe te bewegen initiatief te nemen tot tijdelijke verhuur. Kraken kan in die zin worden gezien als een door de "markt" (zonder overheidsbemoeienis) georganiseerde sanctie tegen het falen van de vastgoed/huurmarkt." schrijft wethouder Norder namens de vier grote gemeenten aan minister Dekker van VROM. Dus hebben dak- en thuisloze woonwagenbewoners 15 standplaatsen, die al meer dan één jaar leegstaan gekraakt.
Woonwagen 'gekraakt op advies van Norder'

Nadat meer dan één jaar geleden 15 standplaatsen op het woonwagencentrum Tom Mandersstraat leegkwamen, heeft de gemeente Den Haag als verhuurder geen nieuwe woonwagenbewoners hierop toegelaten. Ook de toenmalige bewoners mochten, ondanks dat ze alle huurschulden betaald hadden, er niet op terug. Meerdere keren hebben de (deels ex-)bewoners contact gezocht met de gemeente om tot een oplossing van de leegstand te komen. Hier is niet op gereageerd.
Woonwagen 'gekraakt op advies van Norder'

In opdracht van het college staat op elke lege plek een container. Deze containers zijn gevuld met puin. Regenwater blijft erin staan, wat een smerige lucht veroorzaakt. Omwonenden hebben hier last van. Men klaagt ook over ratten in de containers. Het onkruid groeit welig op de lege standplaatsen. De bedrading, die normaliter op de woonwagen bevestigd is, lag er los bij. Al met al heeft de leegstand een negatief effect op de omgeving.
Woonwagen 'gekraakt op advies van Norder'

Totaal staan er in Den Haag 26 plaatsen leeg. Hierop staan 26 containers, deze worden gehuurd. Dit kost ongeveer 10.000 euro per maand, betaald uit gemeenschapsgeld. Tevens wordt er geen huur gevangen voor de standplaatsen, per plaats per maand 220,- euro. Totaal kost het de Haagse gemeenschap dus 188.640 euro op jaarbasis.

Los hiervan staan er in Haaglanden 300 mensen op de wachtlijst voor standplaatsen.

De SP heeft samen met de Haagse Stadspartij, ChristenUnie-SGP en GroenLinks de volgende vragen gesteld:

1. Is het college met ons van mening dat, of het nu panden of standplaatsen betreft, langdurige leegstand ongewenst is en bestreden moet worden?

2. Kan het college bevestigen dat de 26 standplaatsen die in 2005 onder druk van de gemeente i.v.m. huurschulden leeg moesten worden opgeleverd, al meer dan een jaar leeg staan en vanwege de met puin en (stinkend) water gevulde containers, de openliggende leidingen en het welig tierende onkruid een negatief effect hebben op de leefomgeving en daarmee op de leefbaarheid?

3. Kan het college aangeven hoeveel het de gemeente heeft gekost om de containers te plaatsen, deze te blijven huren en hoeveel inkomsten aan precario er tot op heden door de leegstand zijn misgelopen?

4. Is er door de gemeente het afgelopen jaar überhaupt iets ondernomen om deze standplaatsen, waarvoor wachtlijsten bestaan, opnieuw uit te geven en zo nee, waarom niet?

5. Kan het college bevestigen dat de huurschulden van de bovenvermelde ex-bewoners op grond waarvan zij de betreffende standplaatsen aan de Tom Mandersstraat dienden te verlaten, tot de laatste cent zijn ingelost?

6. Is het college bereid om, conform het advies van de commissie de Haseth, verdere juridisering te voorkomen en met de woonwagenbewoners van de ‘recent in gebruik genomen’ standplaatsen in overleg te treden om tot een structurele oplossing voor hun woonsituatie te komen?

U bent hier