h

SP zet vraagtekens bij subsidie besteding voor Antilliaanse jongeren

21 augustus 2006

SP zet vraagtekens bij subsidie besteding voor Antilliaanse jongeren

Al tijdens de bespreking in de raad over de besteding van de subsidie was de SP zeer kritisch. Sinds 2002 is Den Haag een Antillianen gemeente. Dit wil zeggen dat de gemeente vanuit het Rijk subsidie ontvangt om problemen rondom Antilliaanse jongeren te verminderen. De SP krijgt echter klachten van zowel Haagse burgers, omtrent blijvende overlast van (deels) groepen Antilliaanse jongeren, als ook klachten van Antilliaanse hulpverleners over slecht beleid vanuit het stadhuis. Daarbij is de SP het oneens de subsidie aan The Mall te verstrekken. Deze organisatie is een onderdeel van Youth for Christ en hanteren het werkconcept "evangelisatie- en welzijnswerk gaan hand in hand".

Het actie programma aanpak Antilliaanse en Arubaanse risico jongeren, 2005-2008 (RIS125634), genaamd Traha-brug II, is al ruim een jaar van start. De raad heeft echter tot op heden geen voortgangsrapportage of evaluatie ontvangen. De SP wil eerst geinformeerd worden over de resultaten voor zij in kan stemmen de subsidie door te laten lopen in 2007. Tegelijkertijd krijgt STAAD (Steunpunt Antillianen en Arubanen Den Haag) geen extra subsidie, maar wel steeds meer hulpvragen. Terwijl juist STAAD veel ervaring en kennis heeft omtrent de problematiek rondom Antilliaanse jongeren. In het actie programma is wel The Mall opgenomen. Zij zouden activiteiten voor jongeren moeten organiseren, tevens zouden zij jongeren begeleiden, die dreigde af te haken van school of met de politie in aanraking zijn gekomen. The Mall is echter een onderdeel van Youth for Christ, de SP had deze subsidie liever zien gaan naar een neutrale organisatie.

Los hiervan is het de vraag of de gemeente wederom allerlei doelgroepen apart moet blijven subsidiëren. Nadat dit eerst eind jaren 90 was afgeschaft, lijken we het nu weer in te voeren voor met name Antillianen en Marokkanen. De SP hoort echter regelmatig van deze jongeren zelf dat ze het zat zijn op hun afkomst aangesproken te worden. Ze willen liever als Hagenaars gezien worden. Maar ook STAAD vindt het tijd worden de verschillende groepen meer bij elkaar te brengen, dan te splitsen. Zo werd een uitje georganiseerd met Turkse en Antilliaanse ouderen, met fikse tegenzin van de ouderen om met elkaar om te gaan. Na het uitje echter, hielpen de ouderen elkaar, waren nieuwsgierig naar elkaar zonder naar de achtergrond van elkaar te kijken. Het kan dus wel. De SP is dan ook van mening liever subsidie te steken in menging van groepen, dan zoals nu in het apart behandelen van groepen.

Klachten van burgers gaan ook over de reactie van de politie na melding van overlast of erger. In het actieprogramma wordt uitgebreid aandacht besteed aan samenwerking tussen welzijnsorgansaties en politie. Tegelijkertijd hoort de SP dat er amper daadwerkelijk overleg plaatsvindt.

Waar de SP voor de begroting zeker een andere oplossing voor wil is de opvang van jongeren. Het bij elkaar zetten van Antilliaanse jongeren is geen oplossing. Het werkt segegratie in de hand. Daar waar dit tot op heden wel gebeurd is, blijken buurtbewoners veel overlast te ervaren. De SP is benieuwd naar de antwoorden op de vraag naar de activiteit van het begeleid wonen.

Gemeenteraad van Den Haag Den Haag 18 augustus 2006.
Spui 70
2511 BT Den Haag

Onderwerp: (Rijks)subsidiegelden Antilliaanse problematiek.

Inleiding:
Ter voorbereiding van de begroting voor 2007, wil de SP specifieke informatie van het college naar de besteding van en de resultaten van de (deels Rijks-)subsidiebestedingen in het kader van de problematiek rondom de doelgroep uit de Antillen. Sinds 2002 is de gemeente Den Haag een van de achttien zogenaamde ‘Antillianengemeenten’ in Nederland, die een
extra budget van het rijk ontvangen om de problematiek rond Antilliaanse en Arubaanse jongeren te verminderen.
Recentelijk is er in twee commissies zijdelings en vanuit twee verschillende invalshoeken geschreven/gesproken over de (Rijks-)subsidies aan de doelgroep Antillianen. Te weten in de commissie VB (21-02-06), de Traha Brug wordt genoemd in: Raadsmededeling d.d. 2 februari 2006 betreffende resultaten veiligheidsbeleid 2002-2006 en vooruitblik 2006-2010. (RIS135164;BSD/2006.330; RM 27/2006). En in de commissie OSCI, naar aanleiding van het Programma Interculturalisatie en Diversiteit -RIS 123189, 22-02-06.
Echter 23 maart 2005 is daadwerkelijk voor het laatst inhoudelijk gesproken over de Traha-Brug II, het actie programma aanpak Antilliaanse en Arubaanse risico jongeren, 2005-2008 (RIS125634a_08-MRT-2005).

Met verwijzing naar het vermelde onderwerp, stel ik u in gevolge artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Den Haag de volgende vragen:

1. Kan het college de raad informeren met een voortgangsrapportage Actieprogramma Aanpak Antilliaanse en Arubaanse risicojongeren, Traha Brug 2005-2008, nog voor de bespreking van de begroting voor 2007?
2. Zo nee, waarom niet?
3. Zo ja, kan het college daar specifiek in opnemen welke resultaten met de (sub-) activiteiten uit het actieprogramma zijn bereikt, zoals in de monitoren zijn afgesproken?
4. Zo nee, waarom niet, bij elke activiteit is immers een monitor afgesproken?
5. Indien een activiteit niet van de grond gekomen is, wat was daarvan de oorzaak?
6. Zijn de eventueel gegeven subsidies voor mislukte activiteiten (die niet van de grond zijn gekomen, of na korte tijd zijn gestopt, of dusdanig veranderd dat de oorspronkelijke doelstelling het doel niet meer is) deels teruggevorderd?
7. Zo nee, waarom niet?

8. “Minister Verdonk kan zich vinden in het afrekenen op doelen en niet op activiteiten” aldus toenmalig wethouder Heijnen, uit de notulen van OSCI commissie van 23 maart 2005. Betekent dit dat het Rijk subsidie kan terugvorderen ingeval de doelen niet behaald zijn?
9. Kunt u de raad alsnog de beloofde (zie notulen 23-03-05) overeenkomst met het ministerie in verband met de verstrekte Rijks subsidie doen toekomen?
10. Voldoet Den Haag aan de overeenkomst om terugvordering te voorkomen?
11. Uit het veld is de SP informatie ter ore gekomen dat er te weinig overleg is geweest met de betrokken organisaties. Hoe vaak is er de laatste twee jaar overleg geweest? En met welke organisaties?
12. In het actieprogramma wordt gesproken over de oprichting van een Haags Antilliaans-Arubaansberaad. Is dit beraad inmiddels opgericht? Zo ja kunt u de raad informeren wie hieraan deelnemen? Is STAAD, het steunpunt Antillianen en Arubanen Den Haag, hierbij betrokken?

Zoals bekend was/is de SP Den Haag kritisch ten aanzien van subsidiering van The Mall.
The Mall is een jongerenwerkconcept, waarbij evangelisatie -en welzijnswerk hand in hand gaan.,
zie: http://www.yfc.nl/algemeen/index.php?menu=visible&sub=oust&id=lwadtm0400...
In Den Haag wordt deze volgens:
www.yfcdenhaag.nl/geschiedenis.php?PHPSESSID=896f8c951cdaddbae7abd169d22...
geleid door Kenneth Valks en Richard van der Grijn, twee jongerenwerkers die vanuit Youth for Christ het project draaien
De SP is van mening dat evangelisatie los moet staan van welzijnswerk. Onder actieprogramma 3 (RIS125634a_08-MRT-2005): verminderen van criminaliteit, wordt The Mall meerdere keren aangehaald bij de subactiviteiten en dus (in)direct gesubsidieerd.

13. Welke doelresultaten hebben deze subactiviteiten behaald?
14. Voldoen de resultaten aan de afrekening op doelen van het ministerie?
15. Zo nee waarom niet?
16. Heeft het werkconcept ‘evangelisatie en welzijnswerk’ (welke hand in hand gaan) invloed gehad op de resultaten? Zo ja, kunt u dat nader uitleggen?

Hiek van Driel
SP

http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=24321
Klik op RIS nummer in, vul een bovenstaand RIS nummers in als u meer wilt weten.

U bent hier