h

De raad zet zichzelf wederom buitenspel met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

16 september 2006

De raad zet zichzelf wederom buitenspel met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

In de raadsvergadering van 14 september 2006 is de Wmo besproken. De SP heeft niet ingestemd met de verordening, die het college had voorgelegd aan de raad. Namens de SP verklaarde Tymen Colijn: “Met het aannemen van deze verordening zet de raad zichzelf voor de zoveelste keer buitenspel. De verordening is zo vaag, dat het college er alle kanten mee uit kan, zonder toestemming van de raad”. Colijn diende dus een amendement in om een tweede verordening Wmo in de raad te bespreken en te besluiten, waarin duidelijk de regels afgesproken worden.

Helaas werd dit amendement alleen ondersteund door de Haagse Stadspartij en is dus afgewezen. Wel werd een motie aangenomen ingediend door de VVD en mede ondertekend door GroenLinks(!), PvdA, D66 en CDA aangenomen. De motie komt al voor de invoering van de Wmo neer op verdere uitkleding van (betaalde, professionele) hulp. De nadruk ligt op mantelzorgers, vrijwilligers en bijstandgerechtigden. Natuurlijk is de SP niet tegen vrijwilligers en mantelzorgers. Colijn heeft juist voor deze mensen een motie ingediend zodat zij de mantelzorg kunnen bieden. Zoals vrijstelling van sollicitatieplicht, parkeerkaart of vergoeding voor openbaar vervoer en onkostenvergoeding. Laat nu juist de collegepartijen, VVD, PvdA en GroenLinks tegen al onze moties stemmen. Hoe zij dan willen komen tot meer vrijwilligerswerk en mantelzorgers is de SP een raadsel!

Wel kreeg de SP twee duidelijke toezeggingen. Halverwege 2007 komt er een evaluatie en huisbezoeken kunnen indien nodig plaatsvinden. De motie om een gift te krijgen vanuit de bijzondere bijstand, indien de eigen bijdrage te hoog is, werd afgewezen. Zoals in Den Haag gebruikelijk is, kunnen armlastigen wel lenen, maar bij hoge uitzondering een gift ontvangen.

Verder gaf Colijn aan bij de indicatie voor hulp uit te gaan van de vraag van de aanvrager en niet van het aanbod. Bijvoorbeeld: liever een keuken aanpassen, zodat de aanvrager zelf kan blijven koken, als hij/zij dat wil. Dan te voorzien in tafeltje dekje, waarbij de aanvrager thuis kant-en-klaar zijn/haar eten krijgt. Ook deze motie werd afgewezen. De SP begrijpt steeds minder van de naam van het college programma: Meedoen! Immers de collegepartijen wijzen tot op heden voorstellen, waardoor de mensen beter kunnen meedoen, consequent van de hand.

Het amendement om het begrip psychische problematiek eens te definiëren werd tevens afgewezen. De SP wilde een verschil aan brengen tussen mensen met een psychiatrisch ziektebeeld en mensen die (vaak) tijdelijk door psychosociale oorzaken hulp nodig hebben.

U bent hier