h

Nieuwjaarsbijeenkomst Westland

10 januari 2007

Nieuwjaarsbijeenkomst Westland

Vrijdagavond 5 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst voor SP-leden en geïnteresseerden plaats in Naaldwijk. De avond werd geleid door Rein van Gisteren van SP-afdeling Den Haag. Allereerst werd iedereen welkom geheten: de aanwezigen, de gastspreker Paulus Jansen (lid van de Tweede Kamer voor de SP) en het actieve SP-team Westland waar Hanneke Brunt de drijvende kracht achter is.

Rein van Gisteren
Rein van Gisteren opent de bijeenkomst

Acties
Er is ten tijde van de landelijke verkiezingen succesvol campagne gevoerd in Naaldwijk en in ’s-Gravenzande. Dit ondanks de grote twijfel die vooraf heerste, vanwege de bekendheid van het Westland als rechts bolwerk. Daarnaast is er veel gefolderd, geflyerd en geplakt in alle Westlandse dorpen. De SP is in het Westland duidelijk in het straatbeeld geweest, mede door het plakken van vele stickers. De SP was ook op radio WOS te horen, in een interview lichtte Hanneke de SP-standpunten nader toe. Als het de gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn geweest, had de SP met vier raadszetels verdiend. Een tweede actie is in voorbereiding. Vele jongeren in Westland kunnen geen betaalbaar huis vinden. Middels een enquête onder jongeren uit de verschillende dorpen, probeert de SP een realistisch beeld te krijgen van de mate waarin de huur- en koophuizen voor jongeren beschikbaar zijn. Op basis van de resultaten wordt een actieplan ontwikkeld. Voor 2007 staan er nog meer acties in de planning. Te denken valt aan de veiligheid binnen de dorpen, de ondoorzichtige verdeling van subsidies en de openbare voorzieningen die steeds meer een ondergeschoven kindje worden. Natuurlijk werd iedereen opgeroepen de handen uit de mouwen te steken tijdens de activiteiten voor de Provinciale Staten verkiezingen op 7 maart 2007.

Daan Rein
Daan Jonas en Rein van Gisteren

Drie heren van het bewonerscomité Galgeblok (Naaldwijk), vroegen deze avond om onze hulp. De gemeente Westland heeft het plan om een ‘leerlingenfabriek’ voor zo’n 5.000 leerlingen te bouwen aan twee zeer drukke wegen. Hiervoor moeten gebouwen gesloopt worden, kassen worden afgebroken en er ontstaat een verkeersveiligheidsprobleem voor de leerlingen. Bovendien geeft een dergelijk grootschalige school geen goede pedagogisch klimaat. Al met al lijkt dit een slecht plan. Het bewonerscomité praat al anderhalf jaar lang met het gemeentebestuur en heeft alternatieven voorgesteld, helaas zonder resultaat. Ondanks de tegenslagen gaan ze door met hun strijd. De SP belooft zich samen met hen in te zetten voor kleinschaliger onderwijs en een veilige verkeerssituatie voor schoolkinderen en buurtbewoners.

Hanneke Brunt
Hanneke Brunt, drijvende kracht achter de SP in het Westland

Hulpdienst
In Naaldwijk is er iedere tweede woensdag van de maand spreekuur van de Westlandse Hulpdienst, onder leiding van Otto Windisch (Hulpdienst Den Haag). Mladen Sesto en Elly Kalsbeek hebben een prachtige Hulpdienst-folder gemaakt, die komt te liggen bij de huisartspraktijken, apotheken en zorgcentra.

Paulus Jansen
Paulus Jansen

Paulus Jansen
De gastspreker van deze avond besteedde aandacht aan volkshuisvesting. Als specialist op dit terrein, hield Paulus een helder verhaal over hoe het aanpassen van woningen vaak goedkoper is dan het slopen ervan. Een oplossing voor de problemen die jongeren, ouderen, starters en gehandicapten ondervinden bij het vinden van een geschikte woning, zou zijn dat er meer betaalbare huizen beschikbaar komen. Een van de problemen is bijvoorbeeld dat de huren van sociale woningbouw op Vinex-locaties soms al na 5 jaar verdubbeld is. Er is in Nederland 20% sociale woningbouw en helaas vinden veel gemeenten dit wel voldoende. Er is en komt veel meer vraag naar betaalbare woningen, waaronder dus grote vraag naar sociale woningbouw.
Vervolgens sprak Paulus over het afsluiten van gas en elektra bij betalingsachterstand. De SP is erg actief in de begeleiding van mensen die met dit probleem kampen.
Paulus besteedde ook aandacht aan de huurliberalisatie en het SP standpunt hierin, lokale prestatieafspraken in de woningbouw voor de jongeren en sociale woningbouw en de mogelijke koopconstructies waarbij starters eenvoudiger aan een woning komen.

Dijana de Geer
Dijana de Gier

WMO
Dijana de Gier (SP Westland) sprak over de Wet Maatschappelijk Ondersteuning. In verschillende overleggen met cliëntenplatform en zorginstelling is naar voren gekomen dat zowel cliënten als zorgverleners zich zorgen maken over de gevolgen die deze wet met zich meebrengt. Dit terwijl de WMO eigenlijk tot doel heeft om iedereen deel te laten nemen in de maatschappij. Volgens het cliëntenplatform is het feit dat de cliënt nu volledig afhankelijk is van de willekeur van de gemeente het grootste probleem. Een een objectief, overkoepelend orgaan dat de gemeentebesturen in de gaten houdt is wenselijk. Dijana houdt de vinger aan de pols en evalueert over 3 maanden de gevolgen van de WMO met de betrokken partijen.

Vooral door de inzet van Westlandse actieve SP-leden was het een vruchtbare avond. Paulus werd bedankt voor zijn enthousiaste deelname en de aanwezigen konden nog even napraten tijdens de nieuwjaarsborrel.

Weblog Paulus Jansen

U bent hier