h

Gewetensbezwaarde trouwambtenaar in Den Haag niet echt een probleem.

28 februari 2007

Gewetensbezwaarde trouwambtenaar in Den Haag niet echt een probleem.

Naar aanleiding van een publicatie in de AD/HC waarin wethouder Huffnagel stelde; “mensen die weigeren worden hier niet aangenomen”. En: daarnaast heeft de wethouder het standpunt van het nieuwe kabinet dat ambtenaren van de burgerlijke stand mogen weigeren om homoparen te trouwen uiterst dubieus genoemd.

De SP voelde zich gesterkt door de opvattingen van de wethouder en besloot hem te bevragen tijdens de commissie VBF van 22 februari. Helaas bleek de wethouder vanwege werkzaamheden in België afwezig. Beantwoording werd gedaan door de burgemeester.

Het antwoord was even duidelijk als simpel;
Sinds 2001 worden er geen gewetensbezwaarde ambtenaren aangenomen. In principe is het zo dat alle Haagse ambtenaren van de burgerlijke stand, alle huwelijken, ook tussen 2 personen van dezelfde sekse, sluiten. Een beroep op gewetensbezwaar kan slechts gedaan worden door die ambtenaren die voor maart 2001, toen de wijziging Wet openstelling huwelijk inging, reeds in dienst waren bij de burgerlijke stand. Voor zover wij weten zijn er geen gewetensbezwaarde ambtenaren in het Haagse.

U bent hier