h

Ypenburg bezorgd over komst helihaven

15 mei 2007

Ypenburg bezorgd over komst helihaven

Ook de SP ziet ze niet vliegen!

Tientallen omwonenden gaven gehoor aan de oproep van de SP en hebben zaterdag 12 mei 2007 bij het SP-kraampje in het winderige winkelcentrum Ypenburg hun mening gegeven over de plannen om een helikopterhaven aan het ILSY-plantsoen te vestigen. De meesten van hen zien ze niet vliegen boven hun huis en tuin: die lawaaierige heli’s. De omwonenden maken zich ook zorgen over het milieu en over de veiligheid. “Het is natuurlijk bizar dat je voor het reisgenot van een paar bevoorrechte zakenlieden die dat kunnen betalen de hele buurt overlast bezorgt. Niet voor ’n enkele keer of voor een ambulancevlucht, maar blijvend.” Het gaat om tientallen commerciële vluchten per dag.

Geslaagde actie in Ypenburg tegen komst Helihaven.

Luisterende volksvertegenwoordigers

De Haagse SP die de actie organiseerde, heeft hierbij samengewerkt met Heliniet, het Haags Milieucentrum en met de wijkorganisatie in Ypenburg. Overal in de omgeving zijn pamfletten verspreid. De SP was op 12 mei in het winkelcentrum aanwezig met vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer (Arda Gerkens) uit de Provinciale Staten (Lies van Aelst) en uit de Haagse gemeenteraad (Tymen Colijn) om van omwonenden zelf te vernemen hoe ze de plannen voor een helikopterluchthaven beoordelen.

Geslaagde actie in Ypenburg tegen komst Helihaven.

Verbondenheid

Arda Gerkens wees in het Algemeen Dagblad op een positief bijverschijnsel van dit soort acties, namelijk dat er verbondenheid ontstaat tussen de buurtbewoners. Verbondenheid was er ook binnen de SP, want gelijktijdig aan de Ypenburgse actie informeerden SP’ers uit Delft en Rijswijk ook hun inwoners. In deze gemeenten bleek men vaak niet op de hoogte van de ontwikkelingen en gevolgen van deze helihaven.

Geslaagde actie in Ypenburg tegen komst Helihaven.

Zin

Dat actievoeren wel degelijk zin kan hebben bewijzen Utrecht en Rotterdam: de plannen die daar waren voor een commerciële helihaven zijn in de ijskast gezet. “Het wordt nu tijd dat de gemeente Den Haag zich ertegen uitspreekt. Het college van burgemeester en wethouders heeft eerder bij monde van PvdA-wethouder Henk Kool verklaard ernstig rekening te zullen houden met de mening van de bevolking” zegt SP-raadslid Tymen Colijn. “Maar ik zet grote vraagtekens bij ‘t uitvoeren van die verklaring. Ik ben erg nieuwsgierig naar de beslissing op de 280 bezwaarschriften die zijn ingediend.”

U bent hier