h

Omstreden plan Helihaven Ypenburg voorlopig ingetrokken…

23 juni 2007

Omstreden plan Helihaven Ypenburg voorlopig ingetrokken…

PvdA-wethouder Henk Kool moet zijn plan moeten intrekken dat de aanleg van een fel omstreden helihaven in Ypenburg mogelijk maakt. De stukken vertonen ernstige juridische gebreken waardoor de kans dat omwonenden hem onderuit zouden halen te groot is. B&W van Den Haag onderkennen dat in een brief aan de gemeenteraad.

Het feit dat bezwaarmakers van de rechter wel ‘ns gelijk zouden kunnen krijgen, heeft de wethouder doen besluiten om aan de noodrem te trekken. Hij gaat in zijn brief niet in op de acties van onder meer de SP in Ypenburg, Delft en Rijswijk. SP’ers uit Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraad hebben samen met lokale SP-afdelingen en met Ypenburgse wijkorganisaties actie gevoerd tegen met name de gevolgen voor het leefklimaat van de helikopterluchthaven. “Kool is op onze actiedag niet eens komen kijken. Maar ik kan me voorstellen dat ‘t groeiende verzet van de burgers de wethouder wel aan ‘t denken heeft gezet” aldus Tymen Colijn Haags raadslid voor de SP.

…maar gevaar aanleg helihaven niet geweken

Het ziet er niet uit dat Kool de bewoners gelijk zal geven. Hij wil “opgepoetste” plannen (ontwerpbesluit wijziging bestemmingsplan en ontwerpmilieuvergunning) eind 2007 opnieuw ter inzage leggen. En ook wil hij nu het gebouw en het terrein van het voormalige vliegveld eerst proberen te kopen om het vervolgens aan de exploitant ter beschikking te stellen. Dat gaat zeker enkele maanden duren. De wethouder wil de plannen zo wijzigen dat milieubezwaren van omwonenden minder kans maken om roet in het eten te gooien.

Er zijn bij de SP veel reacties binnengekomen, het totaal van de 280 eerder ingediende bezwaren zal echter eerder toe- dan afnemen, verwacht de SP. Het is de vraag in hoeverre de voorstanders (PvdA en VVD) hun eigen motto “meedoen” serieus nemen.
De SP blijft - samen met andere organisaties uit de omgeving - waakzaam. Zie de site van Heliniet die ook strijdt tegen de plannen van Helinet.

U bent hier