h

Haagse burgers worden consequent buiten spel gezet

27 juli 2007

Haagse burgers worden consequent buiten spel gezet

Of het nu gaat om rijkssubsidie ter verbetering van de betrokkenheid van burgers, een verkeerscirculatieplan, verplaatsen van de Haschiba, de burgers van Den Haag wordt niets gevraagd. De SP heeft vragen gesteld nadat we aangesproken werden door bewoners van pleinen in Den Haag. Het rijk heeft namelijk twee miljoen euro aan Den Haag geschonken om de betrokkenheid en de leeftbaarheid op deze pleinen te verbeteren. Helaas heeft dit college vergeten om in overleg met de bewoners plannen te maken en uit te voeren. Meerdere bewoners vinden het daarom weggegooid geld.

Onder de noemer van het pleinenlint gaat een camper twee jaar de pleinen langs. Omwonenden kunnen intitiatieven in een ideeenbus doen. De kosten hiervoor bedragen al bijna de een miljoen. 750.000 euro blijft er over om initiatieven uit te voeren. De rest is voor fysieke maatregelen.

Een al jaren actieve bewoner van het Hannemanplatsoen, een van de pleinen, had liever gezien dat er geld ging naar een nieuw onderkomen op dit plein. Het huidige onderkomen staat namelijk op instorten. Kinderen kunnen er bij regenweer niet meer binnen tekenen. Of meer mensen inzetten die de pleinen schoonhouden.

Het is nu al de derde keer in korte tijd dat de bewoners van de Schilderswijk buitenspel gezet zijn. Omwonenden van de Vaillantlaan mochten niet meepraten met het verkeerscirculatieplan. Terwijl juist op deze Vaillantlaan het verkeer dramatisch gaat toenemen. De Haschiba moest verhuizen naar Transvaal, zonder medeweten van zowel de inwoners van Transvaal als die van de Schilderswijk. En dat voor een college die het woord SAMEN in de titel van haar programma heeft staan. Niets samen dus in de praktijk!

De vragen:

Naar aanleiding van vragen vanuit bewoners uit Transvaal en Schilderswijk in verband met het Haagse Pleinenlint en met betrekking tot de gelden uit het grote steden beleid, te weten 2 miljoen euro, ook wel bekend als de Pechtoldgelden.

1. Kunt u de Haagse gemeenteraad informeren met welk doel Den Haag de 2 miljoen aan GSB/Pechtold gelden gekregen heeft?
2. Aan welke voorwaarden moest de besteding van deze gelden voldoen?
3. Klopt onze informatie dat de onafhankelijke commissie Van Boxtel, verantwoordelijk voor de beoordeling van de aanvragen met betrekking tot deze rijksgelden, de eerste aanvraag voor het pleinenlint heeft afgekeurd? Zo ja, graag uitleg waarom deze commissie de eerste aanvraag heeft afgekeurd?
4. Welke veranderingen zijn ingevoerd om alsnog te voldoen aan de voorwaarden om voor deze gelden in aanmerking te komen?

De gemeenteraad heeft op 3 april 2007 een brief, RIS145034, gekregen van wethouder Baldewsingh met betrekking tot het pleinenlint. Tevens werd op 3 april door B&W vergaderd o.a. over het pleinenlint in verband met de wijzigingen van dit plan. Dit naar aanleiding van commentaar van de commissie Van Boxtel.

5. Zijn de wijzigingen meegenomen in de brief aan de raad? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke wijzigingen zijn ingevoerd zodat het pleinenlint alsnog kon voldoen aan de subsidie eisen?

Volgens het persbericht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, van een mei 2006, moet de betrokkenheid en activering van bewoners een grote rol spelen bij de beoordeling van de projecten. De SP heeft klachten ontvangen niet betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van het pleienenlint.

6. Klopt onze informatie dat bij de tot stand koming van het pleinenlint geen bewoners zijn betrokken? Zo nee, waarom niet?
7. Zo ja, met welke bewonersorganisaties, vertegenwoordigers, sleutelfiguren, burgers, etc. is overleg gevoerd om te komen tot het zogenoemde pleinenlint?

Het pleinenlint is 28 april 2007 geopend op zeven van de acht pleinen. (Zie persbericht 26 april 2007: Haagse ontmoeting in Schilderswijk en Transvaal)

8. Waarom werd afgezien van een feestelijke opening op het Van der Vennepark?

In uw schrijven aan de raad van 3 april 2007, RIS145034, stelt u: Een van de belangrijkste sociale acties is het op een intensieve manier betrekken van bewoners van de pleinen bij hun plein.

9. Is er overleg geweest met (actieve) plein/buurt bewoners rondom het Van der Vennepark? Zo ja, met wie wel? Zo nee, waarom niet?

De SP heeft vernomen dat niet alle aangestelde pleinanimatoren daadwerkelijk meedoen, dit terwijl zij nog wel steeds op de site van de haagse ontmoeting vermeld staan (http://www.dehaagseontmoeting.nl/index.php?s=35&l=04).

10. Klopt onze informatie? Zo ja, waarom heeft een van de pleinanimatoren zich teruggetrokken? En kunt u de site dan zo spoedig mogelijk bijstellen?

Van bewoners rondom de pleinen heeft de SP begrepen dat zij initiativen kunnen indienen in een soort van ideeenbus. In uw schrijven aan de raad stelt u: Vanaf mei (2007) zullen de eerste activiteiten worden aangeboden en kunnen bewoners zelf ook initiatieven ontwikkelen en uitvoeren.

11. Aan welke criteria moeten de initiatieven voldoen om uitgevoerd te gaan worden?
12. Op welke termijn gaan goedgekeurde initiatieven uitgevoerd worden?

Hiek van Driel
SP

U bent hier