h

Fakkelwake tegen een verlenging van Missie Uruzgan

22 oktober 2007

Fakkelwake tegen een verlenging van Missie Uruzgan

Comite Troepen Terug uit Afghanistan (een samenwerkingsverband tussen Coalitie Stop de Oorlog, SP, GroenLinks en Platform tegen de Nieuwe Oorlog) roept op voor een demonstratie bij de NAVO-top in Noordwijk op donderdag 25 oktober om 12.00 uur. Dezelfde donderdag zullen tussen 19.00 en 20.00 uur in diverse steden ook fakkelwakes en acties worden georganiseerd. Ook in Den Haag zal er een fakkel wake zijn op het Plein. Met dit protest pleiten de organisaties tegen een verlenging van Missie Uruzgan en voor terugtrekking uit Afghanistan.

Op 24 en 25 oktober zullen de Ministers van Defensie van 26 NAVO-landen bijeenkomen in Huis ter Duin, in het Nederlandse kustplaatsje Noordwijk. De NAVO-top wordt een 'informele vergadering' genoemd, maar duidelijk
is dat de escalerende oorlog in Afghanistan het belangrijkste agendapunt zal vormen. Bovendien moet in november binnen de NAVO helder zijn welke verdere militaire steun in Afghanistan van haar partners verwacht kan worden, zoals ook geldt voor de Nederlandse regering.

SP Standpunt : Oorlog in Afghanistan

SP was en is tegen uitzending van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Deze operatie is voorgesteld als een vredesoperatie in het kader van ISAF (International Security Assistance Force). De SP heeft altijd bestreden dat dit een vredesoperatie kán zijn omdat deze ISAF-operaties niet te scheiden zijn van de
tegelijkertijd ondernomen oorlogsacties in het kader van operatie Enduring Freedom. De actuele ontwikkelingen in het zuiden van Afghanistan zetten dit argument kracht bij.

U bent hier