h

SP Den Haag is bezorgd over de brandveiligheid As Soennah moskee.

9 mei 2008

SP Den Haag is bezorgd over de brandveiligheid As Soennah moskee.

Zowel op de site van de moskee, www.al-yaqeen.com, als uit het boek van Patrick Pouw, 'SALAAM!', blijkt dat er in deze moskee weekenden met overnachtingen van zeker 150 man plaatsvinden. De SP vraagt zich af dit wel legaal gebeurd. Is de brandweer op de hoogte? Zijn benodigde vergunningen wel aanwezig?

Los hiervan, maar juridisch moeilijk aan te pakken, is de SP niet gecharmeerd van de weekenden en lessen die plaatsvinden in de As Soennah moskee. Hiek van Driel: "Het lijkt erop alsof men een staat in een staat aan het stichten is. Het is eigenlijk een sekte. Ik ben het eens met de AIVD dat de predikers in deze moskee de integratie in de weg staan. Zeker hoe er over vrouwen gesproken wordt, zoals in het boek van Patrick Pouw. Maar ook de opstelling van Fawaz, recentelijk, richting Marcouch, spreekt boekdelen. Fawaz had in eerste instantie ondertekend als een soort van islamitisch rechter op zijn site. Hiermee laat hij zijn ware gezicht zien, hij stelt zichzelf boven de Nederlandse wet."

De SP was verheugd over de reactie van Fouad Sidali, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen. Want ook wij maken onze zorgen over het aanzien van onze Nederlandse moslims. De angst voor lieden als Fawaz is groot onder de moslims, vooral van Marokkaanse afkomst, in de Haagse Schilderswijk en Transvaal. Ouders zijn bezorgd over hun (puber) kinderen, die naar deze moskee gelokt worden met alle gevolgen van dien.

De SP heeft veelvuldig de vraag gekregen hoe het mogelijk is dat deze moskee kan uitbreiden Met name vanuit de Haagse burgers van Marokkaanse afkomst werd ons gevraagd om een verbod. Hiek van Driel: "Ik hoop dat we verdere uitbreiding kunnen stoppen nu bekend is dat er ook geslapen wordt."

Den Haag, 7 mei 2008
Zoals bekend maakt de Haagse SP zich ernstig zorgen rondom imam Fawaz en consorten in de Haagse As Soennah moskee. Naar aanleiding van het boek: 'Salaam!, Een jaar onder orthodoxe moslims' van Patick Pauw, uitgeverij 'Nieuw Amsterdam', stel ik u volgens het betreffende artikel van het reglement van orde de volgende vragen:

1. Bent u bekend met de inhoud van bovengenoemd boek?

Op de blz. 66-80 spreekt dhr. Pauw dat hij slaapt met 150 (jonge)mannen tijdens de zevende islamitische conferentie in de As-Soennah moskee te Den Haag.

2. Bent u bekend met het feit dat er in de As-Soennah moskee soms weekenden zijn waarbij 150 mensen overnachten?

3. Zo ja, is de brandveiligheid in de moskee dusdanig dat hier een vergunning voor is afgegeven?

4. Wordt de brandweer, politie en GGD toestemming gevraagd indien in de As-Soennah moskee weekenden plaatsvinden waarbij 150 mensen dag en nacht verblijven? Zo nee, waarom niet? Wanneer dient men sowieso de betreffende diensten in te lichten bij dag-nacht verblijf van meerdere personen in (religieuze) instellingen?

5. Is bekend of er tijdens de weekenden ook gekookt wordt? Zo ja, voldoet men aan de betreffende vergunningen, die nodig zijn om voor grote groepen mensen te koken?

6. Welk bestemmingsplan heeft het gebouw waar de As-Soennah moskee is gevestigd? Staat er in het bestemmingsplan dat hier overnachtingen van grote groepen mensen mogen plaatsvinden? Zo ja, onder welke condities en wordt daaraan voldaan? Zo nee, waarom wordt dit dan toch toegestaan?

In de beantwoordingen van de schriftelijke vragen van de VVD oa. met betrekking tot de uitbreiding van de moskee op 13 november 2007 stelt het college: "Er is een bouwvergunning verleend op 31 mei 2006. Het betreft een aanpassing van de linkervleugel. De tekeningen zijn bij de buitendienstinspecteur. Er loopt momenteel geen nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning." In het boek van Patrick Pouw wordt gesproken over de uitbreidingsplannen op blz. 219. Onder andere wordt gesuggereerd dat de gebedsruimte van de moskee 3x zo groot moet worden om alle gelovigen te kunnen herbergen. In de laatste alinea van blz. 219 wordt wrs. door Abu Ismael gesteld dat er meer klaslokalen bij moeten komen.

7. Voldoen de huidige en de toekomstige klaslokalen aan de wettelijke normen van brandveiligheid?

8. Is er bij de aanvraag rekening gehouden met de overnachtingen die plaatsvinden in de moskee en is er rekening meegehouden dat er waarschijnlijk voor grote groepen mensen gekookt wordt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?

9. Indien er geen rekening gehouden is met overnachtingen en/of koken, is de bouwvergunning dan wel terecht verleend? Zo niet, kan deze alsnog ingetrokken worden? (voor zover er nog niet gebouwd is)

Hiek van Driel
SP.

Beantwoording (pdf) RIS: 155255

U bent hier