h

Schriftelijke vragen, politie jaagt op daklozen

17 juli 2008

Schriftelijke vragen, politie jaagt op daklozen

Naar aanleiding van het artikel "Politie jaagt op daklozen" in de AD-HC op 17 juli 2008, stelt de SP volgens het desbetreffende artikel van het reglement van orde de volgende vragen:

1. Is het college bekend met dit artikel?

2. Is het college met de SP van mening dat de aanwezigheid van de politie drempelverhogend werkt voor de doelgroep van de Haagse Zaak? Zo nee, waarom niet?

3. Is het college met de SP van mening dat de Haagse Zaak een doelgroep bereikt die moeilijk bereikbaar is, zoals zorgmijders, gebruikers, dak- en thuislozen die nergens anders terecht kunnen? Zo nee,waarom niet?

4. Hoe gaat het college om met de afspraak dat laagdrempelige opvang niet mag functioneren als visvijver voor de politie, met een uitzondering voor zware criminaliteit?

5. Is het college met de SP van mening dat de Haagse Zaak zowel voor de gebruikers als voor de vrijwilligers een belangrijke functie heeft wanneer het gaat om dagbesteding, sociale contacten en een eerste opstap naar reïntegratie?

6. Wordt deze politie-actie ook gebruikt om andere gegadigden op te sporen die bijvoorbeeld een kleine boete hebben openstaan? Zo ja, gaat dit dan ten koste van eventuele behandeling van deze mensen?

7. In de beantwoording op de vragen van SP raadslid Colijn, RIS 139662, spreekt u over een noodfonds voor mensen met openstaande boetes die in behandeling zijn. Is de politie bekend met dit noodfonds? Zo ja, wijst zij eventuele arrestanten op dit fonds? Zo nee, waarom niet?

8. Is het college met de SP van mening dat het voor de Haagse Zaak erg lastig zo niet onmogelijk wordt om vaste bezoekers die naar aanleiding van deze politie-actie wegblijven weer op te sporen en ervan te overtuigen dat de Haagse Zaak weer "veilig"is? Hoe gaat het college de Haagse Zaak helpen dit probleem op te lossen?

9. Klopt het dat de politie aan Parnassia gevraagd heeft de in het artikel genoemde zestien mensen uit te leveren? Is dit naar de mening van het college een bevoegdheid van de driehoek/politie? Kunt u uw antwoord toelichten?

10. Klopt het dat de politie bij contact met zowel Parnassia als met de Haagse Zaak te kennen is gegeven dat de bewuste zestien mensen allang niet meer bij de Haagse Zaak komen? Zo ja, waarom is er dan toch doorgegaan met de actie?

11. Is het college bereid om haar invloed aan te wenden om deze actie per onmiddellijk stop te zetten? Zo nee, waarom niet?

Tymen Colijn
Fractie SP

Artikel in de AD/HC

Beantwoording (pdf) van de vragen, RIS:156846

U bent hier