h

Weesfietsen

14 juli 2008

Weesfietsen

Een fiets in Den Haag kan wees worden. Als een fiets langer dan een bepaalde periode stilstaat langs de kant van een weg, wil het college het recht hebben deze fiets weg te halen. Men noemt het dan een weesfiets en het bestuur van Den Haag ontfermt zich dan over deze wees! De SP eiste van de wethouder dat de fiets minimaal 7 dagen aan een gesloten op dezelfde plek moest stilstaan zonder gebruik.

Weesfiets?
Weesfiets?

Raadslid Moes: “Ik begrijp dat krotten van fietsen die langdurig aan een lantarenpaal of een ‘nietje’ vast staan, op een gegeven moment verwijderd moeten kunnen worden. Maar de SP wilde wel de zekerheid dat hier minimaal 7 dagen voor staan. Uit het voorstel van het college kon je opmaken dat na 2 dagen een fiets al weggehaald kon worden, op door het college aangegeven plekken in de stad.” Na toezegging van wethouder Baldewsingh kon de SP akkoord gaan met het raadsvoorstel. “Ik ben blij dat we steeds meer fietsen zien staan in de stad, dat we steeds meer rekening moeten houden met meer en meer fietsparkeerplaatsen. Dan wordt er naar mijn idee toch meer gefietst, en hopelijk gaat het autoverbruik in de stad hierdoor omlaag”, aldus Willemijne Moes.

De SP vindt dat het college nog meer rekening moet houden bij bouwplannen met het fietsgebruik. Vaak wordt er wel gekeken naar parkeer mogelijkheden voor auto’s bij nieuwbouw, maar de fiets komt er nog bekaaid vanaf. Zo vindt de SP dat er veel meer ‘nietjes’ moeten komen door de hele stad heen. Fietsers moeten hun fiets makkelijk overal in de stad ergens aan vast kunnen zetten, en wel gratis. Dit voorkomt vele fietsendiefstallen. De ‘vergeten’ planning van een fietsenstalling voorziening bij de grote nieuwe bioscoop op het Spui is natuurlijk een schande. Rondom de treinstations en het stadhuis is het nog steeds een zooitje, veel te weinig plek voor de fiets.
Moes: “Eigenlijk zou hier eerst ruimte voor de fiets geschapen moeten worden, en dan pas weesfietsen weg slepen. Maar goed, ik begrijp een fiets die wekenlang aan een nietje voor het stadhuis staat, zal wel een wees zijn geworden. De huidige schaarse ruimte moet goed benut worden.”

Fietsen aan overvolle nietjes bij het stadhuis
Fietsen aan overvolle nietjes bij het stadhuis

U bent hier