Woonwagens, wethouden en iets weggeven.
Woonwagens, wethouden en iets weggeven.
Woensdag 9 juli jl. sprak de commissie SRO over de voortgang rond de verhuizing van de bewoners van de Escamplaan. Ondanks dat wethouder Norder op vragen van de SP bevestigt dat het hierbij gaat om een normale herstructurering, hapert er nog veel. Met een wekenlang reces voor de boeg eens te meer reden voor een meerderheid van de oppositiepartijen te vragen hoe de zaken er voor staan.
Op 5 juli 2007 is er unaniem een motie aangenomen die het College vraagt “zich in te zetten om herplaatsing van bewoners in familieband mogelijk te maken”. Met de afdoening van de motie komt het college niet verder dan te verwijzen naar het Sociaal Plan. Dat plan dat naar mening van de voltallige raad onvoldoende inspeelde op plaatsing in familieverband. Wat reden was voor het indienen van de motie…..En zo is het kringetje weer rond
Tijdens de commissievergadering werd er door een aantal bewoners gedegen en met kennis van zaken ingesproken. De wethouder bleef benadrukken dat alle Haagse inwoners dezelfde rechten hebben.
Helaas blijkt de realiteit anders. Bij opheffing van de woonwagenwet in 1999, is uitgesproken dat het wonen in een woonwagen een normale woonvorm is (met alle bijbehorende) rechten. Daarnaast is er tegelijkertijd vanuit het Rijk de opdracht gekomen dat alle woonwagenbewoners ondergebracht zouden worden bij de woningcorporaties en dat het tekort aan standplaatsen zou worden opgelost. Daarbij zou dan meteen geregeld moeten worden dat alle precario - en andere onduidelijke contracten omgezet zouden worden naar een gedegen huurcontract. Immers, met dàt alles geregeld, hebben woonwagenbewoners dezelfde rechten als zij die in een huis wonen
Helaas is dat op de Escamplaan nooit gebeurd. Hierdoor betaalt een groot aantal bewoners precario. En precario geeft een mindere rechtsbescherming. Op mijn verzoek of de wethouder alsnog de precario-overeenkomsten om wilde zetten naar en gedegen huurcontract kwam de weigering. Ook op mijn opmerking dat de gemeente al sinds 1999 dus ernstig in gebreke blijft, hield de wethouder vast aan zijn weigering. Mensen met precario hebben nu eenmaal andere rechten dan huurders. Zo zijn alle huurders gelijk, alleen zijn anderen meer gelijk. En zo is het kringetje weer rond.
In Europa gelden voor alle ingezetenen dezelfde rechten. Ook Europees recht heeft zijn uitspraken gedaan over woonwagenbewoners.
‘Woonwagenbewoners (inclusief Roma en Sinti) moeten keuzevrijheid hebben van levensstijl en overheden moeten daarvoor middelen beschikbaar stellen. En: woonwagenbewoners, Sinti en Roma moeten worden beschermd tegen onwettige uitzetting (huizen) en opheffing van standplaatsen’.
Dat zijn enkele aanbevelingen die het Comité van Ministers van de Raad van Europa in 2005 heeft gedaan om de huisvestingssituatie van Roma, Sinti en woonwagenbewoners in de lidstaten te verbeteren. Ook Nederland heeft de aanbevelingen ondertekend. Daarmee heeft Nederland niet alleen toegezegd de woonvorm woonwagen te zullen beschermen, maar deze ook beschikbaar te stellen wanneer daar vraag naar is.
De vraag is er; daar liet de inspraak door bewoners op 9 juli jl. geen onduidelijkheid over bestaan.
Ook SP Kamerlid Paulus Jansen was op 15 juli 2008 in de uitzending van éénvandaag volstrekt duidelijk: Het wonen in woonwagen is een gelijkwaardige woonvorm als een woning.
In de eerder genoemde uitzending van éénvandaag wordt ook wethouder Norder gequote: “U en ik hebben ook onze woonverlangens. Maar dan moet je ook de euro’s hebben om die te kunnen verwezenlijken. Als mensen die niet hebben. Ja sorry, we zijn hier niet de weggeefwinkel”.
Hierbij gaat de wethouder niet alleen voorbij aan de plicht van het huisvesten van alle mensen met een kleine beurs, maar geeft tevens aan geen waarde te hechten aan door Nederland getekende Europese afspraken. Ik vraag de wethouder niets weg te geven; ik vraag de wethouder te doen wat zijn titel hem opdraagt: wet houden.
Ingewikkeld verhaal? Valt best mee. De uizending van éénvandaag zet het helder op een rijtje. Kijken dus!
Ingrid Gyömörei, SP raadslid
Motie van 5 juli 2008
De uizending van éénvandaag
- Zie ook:
- Fractienieuws