h

Den Haag Zuidwest: garantiekaart geeft geen garantie

4 februari 2009

Den Haag Zuidwest: garantiekaart geeft geen garantie

Vandaag werd de nieuwe garantiekaart Zuid-West van november 2008 besproken.
Al bij de aankondiging van de eerste sloopdatum op de garantiekaart van 17 november 2000 heeft de SP gewaarschuwd voor ongewenste bij-effecten van deze kaart. Ook werd gesteld dat het bouwtempo te hoog lag.
De SP waarschuwde ervoor dat de plannen daarnaast niet alleen onwenselijk waren, maar daarnaast ook qua tempo onhaalbaar.

Vandaag gaf wethouder Norder toe dat het bouwtempo te hoog heeft gelegen en dat er realistischer gepland gaat worden.
Eén van de bij-effecten van drie jaar vertraging is het zo ontstane achterstallig onderhoud. Op vragen van de SP heeft de wethouder toegezegd dat hij de woningcorporaties zal vragen hun onderhoudsschema aan te passen, omdat zij immers ook drie jaar langer huurpenningen vangen. Ook gaf de wethouder aan dat de garantiekaart ondanks zorgvuldige bijgevoegde teksten, verwachtingen wekt en zo tot grote teleurstellingen kan leiden.
De SP heeft hier herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Wethouder Norder zegde toe dat de garantiekaart geen minimale garantie (geen sloop voor een bepaalde datum) maar een maximale garantie is (waaraan minder rechten ontleend kunnen worden). Dit zal beter gecommuniceerd gaan worden naar de mensen die het betreft.
Dit is zeker van belang gezien in het licht van de huidige kredietcrisis, immers er bestaat een grote kans dat er bouwplannen naar voren geschoven gaan worden, en er bestaat een grote kans dat er in de komende jaren meer mensen afhankelijk gaan worden van sociale woningbouw als gevolg van de crisis.

U bent hier