h

Politiek café PRIK! blijkt een succes

17 maart 2009

Politiek café PRIK! blijkt een succes

De eerste editie van het nieuwe Haagse politiek café PRIK! in Musicon van afgelopen zondag is een succes gebleken. Ruim 60 geïnteresseerden zijn op deze zondagmiddag bijeen gekomen in muziekcafé Musicon. Onderwerp van discussie was het thema ‘Veiligheid – van A tot Z’. Politiek café PRIK! is een initiatief van de SP in samenwerking met diverse vrijwilligers. Deze middag was er behalve een debat ook muziek van The Bluesdino’s, een performance van Alex Franken en een gesprek met generaal buiten dienst H.A. Couzy. Het politiek café werd geleid door cabaretier Sjaak Bral.

Joost Eerdmans en Ronald van Raak
Joost Eerdmans en Ronald van Raak debatteren over het thema veiligheid

De middag begon met het debat tussen Joost Eerdmans, voormalig Kamerlid van de LPF en sinds kort wethouder in Capelle a/d IJssel en Ronald van Raak, Kamerlid van de SP. Hij is onder meer woordvoerder Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De discussie ging aan de hand van verschillende stellingen waarbij ook het publiek voor of tegen kon stemmen. Zo ging de discussie o.a. over de stelling: ‘cameratoezicht vergroot de veiligheid’. Joost Eerdmans was hier groot voorstander van: “met camerabeelden kunnen criminelen opgespoord worden, daarnaast werken camera’s preventief”. Ronald van Raak bleek een tegenstander te zijn van camera’s, tenzij er een persoon achter zit die gelijk kan ingrijpen. “Uit onderzoek blijkt dat mensen wennen aan camera’s en dat deze dan niet meer preventief werken, daarom is het nutteloos om de stad vol te hangen met camera’s. Tenzij er iemand achter zit” aldus van Raak. Verder zagen beide heren wel duidelijk verbeterpunten bij de politie, zo zou de bureaucratie wel minder kunnen en het loon van de politie wat meer.

Na een performance van Alex Franken ging Sjaak Bral in gesprek met generaal buiten dienst H.A. Couzy. Het gesprek ging vooral over internationale veiligheid. Al snel leidde dit tot pittige uitspraken over de oorlog in Afghanistan, het land waar al enkele jaren Nederlandse strijdkrachten actief zijn onder de vlag van de NAVO: “Afghanistan is altijd al een tribale samenleving geweest met stamhoofden die de macht hebben, het is een illusie om te denken dat Afghanistan een democratie wordt”.

De middag werd afgesloten met een optreden van The Bluesdino’s en een drankje aan de bar. Het volgend politiek café PRIK! wordt op zondag 17 mei georganiseerd en gaat over Europa en Den Haag.

Hieronder volgt een korte foto-impressie.

kaartjes
Het publiek reageert op een stelling door een groen of rood kaartje op te steken

Couzy
Ook Hans Couzy was aanwezig om zijn visie op internationale veiligheid te geven

Sjaak Bral
Sjaak Bral verzorgde de presentatie

U bent hier