h

Partij van de Arbeid?

7 mei 2009

Partij van de Arbeid?

‘Wethouder gunde partijgenoot klus’ kopte de AD/Haagsche Courant op woensdag 6 mei. Wethouder Kool van de PvdA gunt zijn Haagse partijvoorzitter een onderzoeksklus naar de toekomst van de gesubsidieerde arbeid. Alle ingrediënten om politiek te smullen in nog geen tweehonderd woorden. Als het niet zo intriest was had het alles in zich van een politieke klucht: vriendjespolitiek, zakkenvullerij, belangenverstrengeling, een politieke schaamlap en ID-banen.

ID banen zijn die banen waar mensen voor 130% van het minimumloon werkzaamheden verrichten voor de publieke zaak: in welzijn, sport, onderwijs en cultuur. Van conciërge op school tot beheerder van een Haags hopje. De banen die het cement voor de normale Haagse samenleving vormen. De banen die tijdens de begrotingsbesprekingen van oktober 2009 door de PvdA maar al te gemakkelijk aan de kant zijn geschoven. Die banen met het kleine inkomen. Het toen door de SP gevraagde onderzoek was toen volgens de wethouder niet nodig. Onderzoek dat nu riekt naar een politieke schaamlap. Het merendeel van de ID-ers is inmiddels immers de keien opgeschopt.

"Het zou kunnen worden uitgelegd als belangenverstrengeling" verklaart de wethouder zelf. "Ik wil niet in die reuk komen te staan". Omdat hij niet wil rieken, gooit hij het schandaal zelf via een interview in de krant. Het bevestigd gerucht gaat dat tijdens een ledenvergadering de man van voormalig wethouder Klijnsma (nu staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zich hardop afvraagt waar de heren mee bezig zijn.

Onder druk van zijn eigen partij en collega- wethouders heeft Kool de opdracht vorige week ingetrokken. Inderdaad, waar is Constant Martini (de partijvoorzitter) mee bezig? In een emotionele oproep op de website van de Haagse PvdA quote hij in een artikel met de fraaie kop 'Partij van de Academici': “de lijn van onze geprofessionaliseerde en hoogopgeleide vertegenwoordigers is dat ze uitrekenen wat hun waarde per uur en per dag is en willen vervolgens marktconform betaald worden. Alleen volgens welke markt? Die van academici of die van de gewone man/vrouw met een mbo-diploma of minder, zoals de meerderheid van het kiezersvolk heeft? “

De PvdA is betrapt op het spreken van de waarheid!
Martini zou betaald gaan worden voor de klus: 1250 euro per dag. Een klus die maximaal 26 dagen zou duren, en hem niet meer dan maximaal 30.000 euro zou kunnen opleveren. Een ‘onafhankelijk onderzoek’, om mensen met een ID baan sneller te laten doorstromen naar een reguliere baan. Laat die 1250 euro per dag voor ‘die vriendendienst’ nu meer zijn dan wat die arbeider nog niet per maand betaald krijgt. PvdA’er Martini heeft niet gelogen, hij krijgt zijn marktconforme prijs. Het gewone kiezersvolk betaalt de prijs.

Ingrid Gyömörei
Fractievoorzitter SP fractie

U bent hier