h

Brand in slooppanden levensgevaarlijk, maar te voorkomen

21 juli 2009

Brand in slooppanden levensgevaarlijk, maar te voorkomen

Ik schrik er iedere zomer weer van. Slooppanden waar de fik in gaat. Geen pretje wanneer je er naast woont. Het was nu de derde keer dat er brand is uitgebroken in slooppanden in Duindorp. De brandweer vermoedt brandstichting. Omwonenden melden dat er vrijwel iedere avond wel kleine brandjes zijn…

In het kader van de grootschalige sloopplannen in heel Den Haag, is er door de fractie herhaaldelijk gevraagd naar de leefbaarheid en verloedering in dit soort gebieden. Steevast door de wethouder afgedaan dat er in het overleg met corporaties over al dit soort zaken wordt gesproken. Toch verbaast het mij iedere keer weer wanneer ik hele buurten hoor zuchten over de stapels grofvuil die niet worden weggehaald en dan nu weer zo’n brand.

Maar weer eens tijd om de wethouder te bevragen, ditmaal op schrift. Naar mijn mening is dit soort zaken simpelweg op te lossen: zorg dat woningen zo lang mogelijk bewoond blijven. En als het dan toch leeg moet en er wonen nog mensen omheen, regel dan maar patrouillering door bewakingsdiensten.

Ik heb inmiddels begrepen dat de eerste uitplaatsingen in de Zeezwaluwstraat een half jaar geleden begonnen zijn. Over vier weken wordt er gesloopt. De vergunning is naar het schijnt afgegeven. Ondertussen wonen er nog vier bewoners. Zij zijn zich rot geschrokken vannacht. Inmiddels heb ik me laten vertellen dat Vestia vanaf vanavond zorg gaat dragen voor 24-uurs bewaking en gaat de politie extra patrouilleren. Ik hoop dat de wethouder dit gaat bespreken met alle corporaties, zodat het bewaken van slooppanden een normale ‘Haagse zaak’ wordt!

Ingrid Gyömörei

U bent hier