h

VVD en SP: Sharia rechtspraak aan banden

16 juli 2009

VVD en SP: Sharia rechtspraak aan banden

De Haagse gemeenteraadsfracties van de SP en de VVD hebben aan het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) gevraagd maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de sharia-rechtspraak in Den Haag. In een recente uitzending van het tv-programma Netwerk bleek dat ook in Den Haag sharia-rechtbanken actief zijn. De SP en VVD vinden dat er geen plaats is voor de sharia-rechtbanken, waar mannen en vrouwen bijvoorbeeld geen gelijke rechten hebben. Bovendien vinden de partijen dat de gemeente de uitspraken van Dhr. Fawaz, imam van de Haagse as-Soennah moskee, niet mag accepteren.

In de uitzending van Netwerk stelde Dhr. Fawaz voor om een moslim-geleerde aan te stellen bij Nederlandse rechtbanken, om bijvoorbeeld echtscheidingen zo te registreren dat ze door de sharia erkend worden. De SP en VVD vinden dit voorstel ongehoord. SP-raadslid Hiek van Driel: “Het lijkt mij overduidelijk dat de heer Fawaz hier een politieke islam nastreeft. Hij wil de staat zo inrichten dat Nederlandse rechtbank uitspraken doet die aan de sharia voldoen. Daar is wat mij betreft geen ruimte voor in Den Haag.”

Voorts werd in de uitzending door betrokkenen benadrukt dat ook in Den Haag grote sociale druk is om geschillen te beslechten bij de sharia-rechtbank, terwijl in deze rechtbanken vrouwen ongelijk zijn aan mannen. VVD-raadslid Else van Dijk-Staats: “Een rechtbank waar wordt uitgegaan van de ongelijkheid tussen man en vrouw mogen we niet toestaan in Den Haag. Dit druist in tegen de Nederlandse grondwet! En er wordt gesuggereerd dat mensen vrijwillig naar zo’n rechtbank toegaan, maar hoe meet je dat? De sociale druk op vrouwen is vaak zo hoog, dat ik het niet meer vrijwillig durf te noemen.”




De schriftelijke vragen aan B&W:

Betreft: Sharia-rechtsspraak in Den Haag?

Citaat uit de netwerk-uitzending van 30 juni 2009:
Van mevrouw Selim: “De sociale druk is enorm. Ik vind het daarom zeer kwalijk dat er vanuit de politiek niets gedaan wordt om de verspreiding van sharia-rechtspraak vanuit de moskeeën in te dammen. Voor de rechter is de getuigenis van een vrouw half waard dan die van een man volgens de sharia. Er is totaal geen sprake van gelijkwaardigheid voor de wet, welke volgens mij de allerbelangrijkste verworvenheid is van leven in een democratie”

In dezelfde uitzending van netwerk zegt de heer Fawaz van de as-Soennah moskee: “Waarom niet met moslimgeleerden overleggen? De Nederlandse rechtbank kan ook een functionaris in dienst nemen die de echtscheidingen registreert, maar dan zo dat ze volgens de sharia geldig zijn zodat ze erkend worden.”

De fracties van SP en VVD zijn zich ervan bewust dat de sharia niet verboden is in Nederland, zolang deze niet tegen de Nederlandse wetgeving indruist. Volgens onze fracties stat het gelijkheidsbeginsel ook onder druk en is er mogelijk sprake van groepsdruk.

In het licht van het voorgaande en onder verwijzing naar artikel 38 van het Reglement van Orde heeft de VVD-fractie de volgende vragen.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

1. Bent u met mevrouw Selim en de fracties van de SP en de VVD van mening dat gelijkwaardigheid tussen man en vrouw voor de wet van essentieel belang is voor onze democratie en dat er sprake is van enorme sociale druk?
2. Welke maatregelen is dit college van plan te nemen om de verspreiding van de sharia-rechtspraak, zoals door mevrouw Selim beschreven, in Den Haag in te dammen?
3. Bent u met de fracties van de SP en de VVD van mening dat de heer Fawaz hiermee echtscheidingen volgens het Nederlands recht niet erkent als zij niet volgens de sharia geldig zijn? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u met de SP en de VVD van mening dat de heer Fawaz hier een politieke islam nastreeft? Immers hij wil de staat dusdanig inrichten dat Nederlandse rechtbank uitspraken doet die aan de sharia voldoen? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u met de SP en de VVD van mening dat zolang het bestuur de heer Fawaz in dienst houdt als imam in de as-Soennah moskee, er eigenlijk niets verandert in de as-Soennah moskee? Zo nee, waarom niet?
6. Riekt het overleg welke u voert met de as-Soennah moskee niet naar een façade politiek zoals bedoeld in de brochure voor de lokale overheid: “Wegwijzer Façadepolitiek” van de minister van Binnenlandse zaken, mevrouw Ter Horst? Zo nee, waarom niet?

U bent hier