h

Waar een wiel is, is een wet…

28 juli 2009

Waar een wiel is, is een wet…

Al vele jaren wordt er geregeld over de woonwagenlocatie aan de Escamplaan gesproken. Meer dan 35 jaar lang werd de bewoners beloofd dat de locatie gerenoveerd zou worden. Wie er destijds ooit geweest zal met mij beamen dat het er te vol stond met woonwagens. Dat het brandgevaarlijk was, kon een leek in één oogopslag zien. De bewoners keken dan ook uit naar ‘het beloofde land’. Want ooit was het verhaal helemaal prachtig: er zou verhuisd gaan worden naar een nieuw in te richten locatie De Bras (Ypenburg). Op 18 december 2008 is immers het besluit genomen ondermeer deze bestemming op te nemen in het bestemmingsplan woonwagenlocaties

Op een gegeven moment begon er een kille wind te waaien over het Haagse woonwagenland. De ‘pipowagen’ was volgens de wethouder uit de tijd. Het wonen in een wagen is een kostbare aangelegenheid. Het beleid moest op de schop; niets nieuwe locatie, niks renovatie. Terugdringen die aantallen wagens en snel! Oude beloften, laat staan oude rechten werden met voeten getreden.

Na veel oeverloze debatten in de Haagse gemeenteraad, waar veel gestelde vragen onbeantwoord bleven, en de inspraak vaak nutteloos leek, is dan in 2009 de hamer definitief gevallen. Er restte weinig meer dan de juridische strijd aan te gaan. Een onafhankelijke derde moet dan maar uitmaken wie, waarop recht heeft.

Inmiddels heeft de Raad van State de gemeente Den Haag voor de tweede keer op de vingers getikt. Den Haag moet rekening houden met woonwagens!
Het aangepaste bestemmingsplan is geschorst, omdat Den Haag onvoldoende rekening gehouden heeft met woonwagenbewoners. In het plan staat namelijk helemaal niets over woonwagens, terwijl de bewoners er wel zijn.

Dit alles is echter nog geen reden om te juichen. De gemeente heeft namelijk in een andere procedure aan een civiele rechtbank gevraagd of zij de laatste wagens mogen ontruimen (uitspraak over vier weken)

De gemeente moet rekening houden met woonwagens……
Dat is mooi gesteld door de Raad van State.
De woordvoerster van de wethouder heeft via de krant laten weten: ‘Als de uitspraak wel in ons voordeel uitpakt kunnen we gaan ontruimen. En als het kamp eenmaal leeg is, kunnen we bij de Raad van State om opheffing van de schorsing vragen omdat er dan geen woonwagenbewoners meer zijn om rekening mee te houden in het bestemmingsplan’.

Woonwagens, gemeente, rekening houden. Deze gemeente houdt met helemaal niemand rekening……

Ik ben ieder keer weer verbaasd over opvattingen die ik teruglees in de media. En waarover ik als raadslid niet gewoon netjes per brief over wordt geïnformeerd. Ik heb daarom maar schriftelijke vragen gesteld. Dat is mijn recht als raadslid, dan kunnen ze daar vast rekening mee houden….

Ingrid Gyömörei

U bent hier