h

Diverse organisaties ondersteunen initiatiefvoorstel ‘Daklozen in de hoofdrol’

26 augustus 2009

Diverse organisaties ondersteunen initiatiefvoorstel ‘Daklozen in de hoofdrol’

Op dinsdag 24 augustus heeft de SP samen met GroenLinks en de Haagse Stadspartij het initiatiefvoorstel ‘Daklozen in de hoofdrol’ aan wethouder Bert van Alphen aangeboden. Dit initiatiefvoorstel draagt het college op een alternatief voor de levende kerststal te ontwikkelen, waarbij geen dieren worden gebruikt. In het publiek bevonden zich vertegenwoordigers van verschillende organisaties die hebben verklaard het initiatiefvoorstel te ondersteunen, waaronder de Kessler Stichting, het Leger des Heils Den Haag, de Haagse Dierenbescherming, Stichting Anton Constandse, de Partij voor de Dieren Zuid-Holland, Een Dier Een Vriend en de werkgroep Iets Anders Voor de Kerststal. De presentatie vond plaats in sociaal restaurant In Den Vettûh Règâh, waar allerlei heerlijke hapjes werden geserveerd.

wethouder van alphen
Raadsleden Willemijne Moes (SP), Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en Heleen Weening (GroenLinks) overhandigen het initiatiefvoorstel aan wethouder Van Alphen.

De levende kerststal, die inmiddels al elf jaar in Den Haag bestaat, beoogt aandacht te vragen voor de leefwereld van dak- en thuislozen. Zij beelden samen met de dieren het kerstverhaal uit. Volgens SP raadslid Willemijne Moes kan een alternatief evenement veel beter dit doel waarmaken. Als voorbeeld noemde Moes een tweetal toneelstukken waarin dak- en thuislozen hun eigen ervaringen hadden verwerkt. Ook stelde zij dat een alternatieve opzet meer mogelijkheden kan bieden voor interactie tussen het publiek en dak- en thuislozen.

Uiteraard is het onnodige gesleep met dieren ook een belangrijke reden om de levende kerststal op te heffen. De initiatiefnemers wijzen het college erop dat zij de afgelopen jaren heeft getoond dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, door onder andere de situatie in de stadsboerderijen te verbeteren. De gemeente Den Haag zou meer ideeën en initiatieven kunnen steunen voor een diervriendelijkere stad, bijvoorbeeld door bij de organisatie van evenementen niet langer in zee te gaan met bedrijven die dieren verhuren om hier winst mee te maken.

De initiatiefnemers geven in hun voorstel geen kant-en-klaar alternatief voor de levende kerststal. Zij vinden het namelijk belangrijk dat de dak- en thuislozen en de organisaties die hun belangen behartigen meebeslissen over de uiteindelijke vormgeving van het evenement. Wel willen de initiatiefnemers dat het nieuwe evenement een echt Haags feestje wordt, waar Hagenaars van alle leeftijden, culturen en geloofsovertuigingen zich welkom voelen.

Bram Schinkelshoek
Bram Schinkelshoek, directeur van de Kessler Stichting, vond ook dat het tijd is voor een alternatief voor de levende kerststal

johan koeman
Johan Koeman, directeur van het Leger des Heils Den Haag, was ook bereid een reactie te geven op het initiatiefvoorstel

Joris Wijsmuller
Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij praatte als gastheer het programma aan elkaar

U bent hier