h

SP: Norder heeft zich niet te bemoeien met verkiezingsprogramma andere partijen

12 oktober 2009

SP: Norder heeft zich niet te bemoeien met verkiezingsprogramma andere partijen

SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei vindt dat wethouder Norder zich niet moet bemoeien met wat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma zetten over de cruisterminal. Hiermee reageert zij op een artikel in AD / Haagsche Courant van 8 oktober 2009, waarin Norder stelt dat de bouw van een cruiseterminal geen inzet moet zijn van de raadsverkiezingen. “Norder heeft hier helemaal niets mee te maken. Hij zegt dat hij Den Haag graag wil laten meepraten over de cruiseterminal. Dat kan. De eerste kans hiervoor zijn de gemeenteraadsverkiezingen.”

Ingrid GyömöreiVolgens Gyömörei kan Den Haag met haar stem het beleid voor de komende jaren bepalen en zich dus ook uitspreken voor of tegen de cruiseterminal. “De SP kiest in ieder geval voor het behoud van het Zuiderstrand voor de Hagenezen in plaats van een jetsethaven die moet gaan concurreren met Amsterdam en Rotterdam.”

Daarnaast steekt het de SP dat woningcorporatie Vestia voor 30% mee wil investeren in het project. Gyömörei: “Woningcorporaties moeten betaalbare woningen bouwen en niet mee investeren in dit prestigeproject. De cruiseterminal is het idee van Norder. Als hij een echte vent is, verdedigt hij dit in de verkiezingscampagne. Ik kan nu niet anders dan concluderen dat hij dit niet aandurft.”

Zie hieronder een artikel uit AD / Haagsche Courant van 13 oktober 2009:

Cruisehaven blijft splijtzwam - SP, GroenLinks en D66 zien er nog wél een verkiezingsitem in

DEN HAAG Neem de tijd om een besluit te nemen over de bouw van een cruiseterminal in Scheveningen, zei wethouder Marnix Norder vorige week in deze krant. Maar, waarschuwde hij ook, maak er geen inzet van de verkiezingen van. Eerst de onderzoeken afwachten, dan de bevolking raadplegen.

MAARTEN BRAKEMA SP, GroenLinks en D66 in de Haagse gemeenteraad zijn boos. Eerst loopt hij heel die discussie op te kloppen en is iedereen van de leg en nu rustig aan doen? Man, wees blij als je over je eigen verkiezingsprogramma gaat. Je gaat in ieder geval niet over het mijne,'' aldus Ingrid Gyömörei van de eerste partij. Norder is gewoon wethouder, niet de dictator van de stad.'' De SP is tegen een 'jetsethaven'. En volgens de fractievoorzitter zijn verkiezingen een ideaal moment om een uitspraak van de bevolking te vragen.

Ook GroenLinks is niet onder de indruk van het pleidooi van Norder. Meent hij nou écht dat hij de stad serieus neemt door de kiezer geen uitspraak te laten doen bij de verkiezingen over de cruiseterminal,'' moppert fractieleider Heleen Weening. Dat is juist hét moment waarop de burger zich kan uitspreken. Bovendien toont het de vertwijfeling van de PvdA. Wij hebben een helder standpunt. Het zou toch te gek worden als we hier in de stad pas over iets praten als de PvdA dat wil.''

ZEILSCHEPEN Ook haar collega van D66 is niet geamuseerd door Norders opstelling. De democraten willen geen cruisehaven, maar wel onderzoek of er ruimte kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld grote zeilschepen. Nu is net vorige week woensdag voorzitter Constant Martini verdwenen als de Machiavelli van de politiek, begint Norder zich op te stellen als een nieuwe,'' aldus Marjolein de Jong. Wij maken zelf wel uit of en wanneer we iets vragen aan de Hage- naars. En de verkiezingen lijken ons een mooi moment. Dan moet je de bewoners van een stad helderheid bieden over welke kant je op wilt.'' De raadsleden wijzen ook op het feit dat Norder zich presenteerde als iemand die de afgelopen jaren veel aan inspraak deed. Ze reageren schamper. Weening: Hij probeert nu om iets wat als heel zwak bij hem wordt ervaren, tot zijn kracht te maken.'' Jaap Spaans van de werkgroep Behoud Zuiderstrand is niet minder verwonderd. Hij wijst erop dat de wethouder in het verleden weliswaar nooit zei dat de terminal er moest komen, maar wel liet doorschemeren er vrij positief tegenover te staan. Norder zegt nog steeds niet duidelijk wat hij wil.''

U bent hier