h

SP Den Haag: geen cent naar religieuze activiteiten, taallessen in moedertaal en snoepreisjes

13 november 2009

SP Den Haag: geen cent naar religieuze activiteiten, taallessen in moedertaal en snoepreisjes

De Haagse SP-fractie wil dat er geen cent subsidiegeld naar religieuze activiteiten, taallessen voor allochtonen in de moedertaal en snoepreisjes gaat. Uit onderzoek van de SP blijkt dat een aantal gesubsidieerde vrijwilligersorganisaties in Den Haag dergelijke activiteiten organiseren. Zo stuitte de SP op een vereniging die eervolle vermeldingen uitreikt aan kinderen die uitblinken in het lezen van de moedertaal en de Koran en een organisatie die het oprichten van gebedshuizen in Den Haag als één van haar hoofddoelen beschouwt. Deze activiteiten kunnen de integratie belemmeren en moeten daarom niet worden bekostigd uit gemeenschapsgeld.

De SP maakt zich ook zorgen om vrijwilligersorganisaties die individuele hulpverlening (bijvoorbeeld bij schuldachterstanden) bieden. Zij wil van de wethouder weten of de kwaliteit van deze hulpverlening wordt gecontroleerd. Ook is de SP kritisch over gesubsidieerde organisaties met een website in een vreemde taal: dit stimuleert de leden van deze organisaties niet om Nederlands te leren. Ten slotte wil de SP weten of er gemeenschapsgeld wordt verspild aan ‘snoepreisjes’: neem bijvoorbeeld een Haagse stichting die haar leden voor een zacht prijsje een verblijf in een vijfsterrenhotel aanbiedt. Dergelijke uitstapjes zijn leuk, maar moeten wel uit contributies worden betaald. Wethouder van Alphen heeft naar aanleiding van kritiek van de SP toegezegd de subsidies voor Haagse vrijwilligersorganisaties nader te onderzoeken.
Hij heeft toegezegd de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling voor het einde van het jaar over de resultaten te informeren.

U bent hier