h

SP wil onderzoek naar nalatigheid van bestuur El Islam moskee

15 december 2009

SP wil onderzoek naar nalatigheid van bestuur El Islam moskee

In een aantal moskeeën in Den Haag worden kinderen tijdens de islam- of Arabische lessen mishandeld. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD in opdracht van de gemeente Den Haag naar aanleiding van een motie van de SP ondersteund door de VVD, D66 en Groep van der Velden. In de El Islam moskee komt het zo vaak voor dat kinderen zijn geslagen tijdens de lessen, dat de SP wil weten of het bestuur hier kennis van had. Had het bestuur van deze moskee niet eerder moeten ingrijpen? Is het bestuur nalatig geweest? De SP wil een strafrechtelijk onderzoek naar het (niet) handelen van het bestuur.

Kindermishandeling is in Nederland verboden. Mensen die kennis hebben van vermoeden van kindermishandeling worden door allerhande Postbus 51-spotjes opgeroepen dit te melden. SP raadslid Van Driel: “Ik kan me niet voorstellen dat mensen uit het bestuur niet wisten dat kinderen in deze moskee zo ernstig mishandeld werden. Dat het bestuur nu zegt mee te werken aan het onderzoek, juich ik toe. Echter, voor de SP is dat niet genoeg.”

De SP heeft voor aanstaande donderdag een spoeddebat aangevraagd. Van Driel: “ Wij willen weten hoe lang deze kindermishandeling al gaande is en om hoeveel kinderen het in deze moskee gaat? Door wie worden de leerkrachten aangesteld? Hebben ze enige opleiding gehad in Nederland? Worden ze betaald door contributie van de ouders? Hebben de ouders inspraak, weten zij van de mishandeling? Allemaal vragen die ik de wethouder wil stellen”.

De SP wil tevens een meldpunt speciaal voor mensen die vermoedens hebben van kindermishandeling in moskeeën. Leerkrachten, ouders en anderen die hiermee in aanraking komen moeten ergens terecht kunnen. Van Driel: “Wij moeten niet dezelfde fout maken als bij de Katholieke kerk. Ook daarvan was al jaar en dag bekend dat er seksueel misbruik plaatsvond. Nu we de kennis hebben dat het slaan van kinderen vaak voorkomt in moskeeën, moeten wij als overheden er alles aan doen dit te stoppen.”

U bent hier