h

Praatjes vullen geen gaatjes...

12 januari 2010

Praatjes vullen geen gaatjes...

Afgelopen raadsvergadering (17 december) werd er gesproken over de ‘Knoop Moerwijk’: één van de zogenaamde zeven Masterplannen. U weet wel: die grootschalige (sloop)plannen, die de bewoners van Kijkduin en Scheveningen tot aan de Erasmuszone slapeloze nachten bezorgen.

Er zijn al veel plannen opgetuigd en ze hebben allemaal één ding gemeen: er is geen geld. Toch is het tempo waarin de plannen op de rails worden gezet verbijsterend. Inhoudelijk is zeker niet alles bekend. Van de diarree aan plannen moet vaak meer dan de helft nog nader worden onderzocht. Vaak rammelt de procedure. Veel bewoners voelen zich betrokken, maar worden dat niet. Nog meer bevreemdend is de onduidelijkheid rond bestemmingsplannen. Toch lijken de collegepartijen over elkaar heen te vallen om in te stemmen met rammelende plannen.

De plannen Knoop Moerwijk waren dusdanig vaag dat de SP vond dat er duidelijk afspraken gemaakt dienden te worden wanneer de raad (en dus de bewoners) in beeld kwamen bij invullen van de verdere plannen. Voorafgaand aan een verder besluit moet eerst financiële en juridische duidelijkheid komen.

De opzet van het SP voorstel was simpel: in een masterplan per deelgebied door de raad een projectdocument en per verkeersingreep een plan voor de openbare ruimte vast te laten stellen. Of simpeler: duidelijke beslismomenten voor de raad beter vast leggen

De weinige grip op grootse bouwplannen was al eerder opgevallen.
Al in april 2009 kwam de rekenkamercommissie met een ‘checklist grote projecten’. Een handzame richtlijn, waar grootschalige bouwplannen financieel en ook juridisch aan moeten voldoen. Een handreiking aan de raadsleden, waar men meer dan zijn voordeel mee kan doen.

Opmerkelijk is dat vrijwel geen van de masterplannen door dit College langs deze meetlat is gehaald. Een gemiste kans! Het merendeel van de raad laat dit er ook maar al te vaak bij zitten.

Reden te meer om het voorstel van de SP te steunen.

Het zo vriendelijk gestelde voorstel van de SP had het met steun van de PvdA kunnen halen. Zij stemden tegen, maar deden een opmerkelijke stemverklaring
In het kort komt het er op neer dat: “er begrip is voor de wens van de SP om het informeren en betrekken van de raad bij de voortgang van masterplannen”. Eerst wachten op de aanbevelingen van de Rekenkamer. Het is wat de PvdA betreft “aan de volgende raad om haar conclusies te trekken en haar betrokkenheid bij dit soort projecten op een goede manier te regelen”.

Tegen de tijd dat de PvdA klaar is met het trekken van haar conclusies zijn veel masterplannen al vastgesteld. Erasmuszone, Kijkduin, Internationale Zone, Knoop Moerwijk, Lijn -11 zone zijn er immers al doorheen. En dan volgende week het masterplan Scheveningen.

Zes van de zeven plannen zijn vastgesteld en er is niets geregeld over de wijze waarop de raad verder haar besluiten neemt en hoe de inspraak van bewoners is geregeld. Dit is meer dan een gemiste kans, maar een blunder van de eerste orde!

De PvdA legt graag uit waarom ze tegen een voorstel stemt om de kwestie te regelen. Mevrouw Cohen Jehoram sloot af door te melden: “onze intentie is echter betrokkenheid”.

Intentie staat volgens het Van Dale-woordeboek voor oogmerk, bedoeling of voornemen. De PvdA heeft dus het voornemen of de bedoeling om betrokken te zijn. Ik zou zeggen: gewoon doen! Neem het je niet voor, maar toon je betrokkenheid door te handelen.

Donderdag wordt er gestemd over het masterplan Scheveningen. De SP zal het voorstel nogmaals doen. Ik zou tegen de PvdA willen zeggen: Gewoon instemmen, dan is het voor Scheveningen tenminste geregeld!

Ingrid Gyömörei
Fractievoorzitter en lijsttrekker SP Den Haag

U bent hier