h

Dicht de kloof tussen zwart en wit NU!

6 februari 2010

Dicht de kloof tussen zwart en wit NU!

De kans dat zwart en wit elkaar in Den Haag op school en in de buurt ontmoet wordt ieder jaar kleiner. Daarom pleit de Haagse SP al jaren voor gemeentebeleid die deze groeiende tweedeling in Den Haag een halt toe roept. Een mogelijkheid om deze groeiende tweedeling te bestrijden en te komen tot gemengde wijken is regels in de woonruimteverordening op te nemen die gemengd wonen bevorderen. Daarnaast kan de gemeente samen met scholen en randgemeenten een concreet plan maken waarin afspraken worden gemaakt om gemengd onderwijs te bereiken.
Bij de behandeling van de woonvisie heeft SP fractievoorzitter Gyomorei in alle vier de termijnen aandacht gevraagd om segregatie tegen te gaan. Zij stelde voor om 5% van de huurwoningen in kansrijke wijken te reserveren voor kansarmen.

Het ontstaan van zogenaamde concentratiewijken is rampzalig voor de samenleving. Uit onderzoek van het Verweij-Jonker instituut blijkt dat concentratie de kans op criminaliteit vergroot. Concentratie verkleint de kans op ontmoeting, waardoor we niet kunnen leren van elkaar en er onwetendheid over elkaar ontstaat. Het moedigt mensen niet aan om Nederlands te spreken. En het houdt mensen langer in een vicieuze cirkel, omdat er vaak weinig voorbeeldfiguren zijn om aan op te trekken.

Niets doen aan de groeiende tweedeling is voor de SP geen optie. Het is dan ook mooi dat kandidaat raadslid Saeed Katiraei van de PvdA maandagavond tijdens een debat van stichting burger in café Luden de groeiende tweedeling als stelling poneerde tijdens het debat. Volgens SP kandidaat raadslid Daniël de Wit creëert dit nieuw perspectief. Hij stelde de PvdA direct voor om regels op te nemen in de woonruimteverdeling. De Wit: “De PvdA zat de afgelopen jaren in het college, maar heeft niets gedaan aan de groeiende kloof tussen zwart en wit en rijk en arm. Nu is het moment voor de PvdA om kleur te bekennen. Om te kiezen voor samen werken, leven en leren.”

Meer concrete voorstellen van de SP om wijken en scholen te mengen vindt u in ons verkiezingsprogramma en in de brochure ‘Een gedeelde toekomst op school en in de buurt(PDF)’.

U bent hier