h

Flitspeiling SP: "Geen draagvlak voor cultuurtoren op het Spui"

26 februari 2010

Flitspeiling SP: "Geen draagvlak voor cultuurtoren op het Spui"

Uit een flitspeiling van de Haagse SP blijkt dat inwoners van Den Haag absoluut niet zitten te wachten op de bouw van een cultuurtoren die 240 miljoen euro moet gaan kosten. De uitslag van dit straatonderzoek staat haaks op een soortgelijke enquête die de gemeente onlangs via internet heeft verricht. Daaruit trok de gemeente de conclusie dat er onder de bevolking wel animo zou zijn voor de realisatie van een nieuw cultuurcomplex. Ingrid Gyömörei, Haagse lijsttrekker voor de SP: "De peiling van de gemeente stelde niets voor. De mensen werd van alles gevraagd, behalve óf ze überhaupt wel zoveel geld wilden uitgeven aan een cultuurtoren op het Spui."
Ingrid Gyömörei flitspeiling cultuurtoren
Ingrid Gyömörei opent de stembussen toen na 14 uur het 'stemlokaal' werd gesloten.

SP-ers hielden de flitspeiling in hartje Den Haag - op het Spuiplein - zodat kiezers alvast bij wijze van proef hun stem konden uitbrengen in speciale stembusdozen. Ze legden het winkelende publiek en andere voorbijgangers de vraag voor waaraan zij het geld zouden willen uitgeven. Ze konden daarbij kiezen uit vier doelen: investeren in de cultuurtoren, meer blauw op straat, meer banen of een betere zorg. Een zeer ruime meerderheid van de voorbijgangers wil dat de gemeente zorgt voor betere zorg en meer banen.

"Natuurlijk vindt de SP cultuur ook heel belangrijk. Maar om zoveel geld uit te geven aan een cultuurtoren vinden we geld over de balk smijten. Wij willen dat cultuur voor iedereen toegankelijk is. Zo hou je ook wat over om de stad socialer te maken," aldus Ingrid Gyömörei.

Het college had zelf een online onderzoek gedaan waaruit bleek dat velen een cultuurtoren wel zagen zitten. Daarin stonden vragen als "vindt u cultuur belangrijk" en "ziet u graag meer horeca op het Spuiplein." De vraag of inwoners van Den Haag 240 miljoen uit willen geven aan een cultuurtoren werd niet gesteld. Bij de SP-flitsenquête was het wel mogelijk om te kiezen voor een ander doel. Bij de flitspeiling zijn er zijn 139 stemmen uitgebracht, 9 stemmen gingen in de stembus "voor cultuurpaleis", 55 "voor banen (ondersteunende banen in onderwijs, cultuur en ideële instellingen)", 20 "voor meer blauw op straat" en 55 "voor een betere (thuis)zorg"

U bent hier