h

‘M van Rem’ zorgt voor roddel en achterklap

18 februari 2010

‘M van Rem’ zorgt voor roddel en achterklap

Na herhaaldelijk voorstel van SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei om de ‘M van Rem’ van de raadsagenda te halen, hebben de collegepartijen inmiddels voor de tweede keer een schorsing van een uur aangevraagd. Naar de exacte redenen van deze schorsing valt te gissen. Feit blijft dat wethouder Norder onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom een investering van 23 miljoen in dit project nu nodig is. Op veel vragen van de SP kwam geen of een onvolledig antwoord. Zo is de SP bijvoorbeeld onduidelijk waarom uitgerekend het bedrijf Eurocommerce deze opdracht is gegund. Het bedrijf New Babylon heeft inmiddels dezelfde vraag aan de gemeenteraad gesteld. Naar mening van de SP is het overhaast handelen om binnenhalen van een VROM subsidie van € 1.3 miljoen mogelijk te maken door een mogelijke investering van € 23 miljoen door de gemeente niet aan de burgers van de stad uit te leggen. “Als de collegepartijen het advies van de SP hadden opgevolgd, was al deze achterkamertjespolitiek niet nodig geweest”, aldus Gyömörei.

Zie hieronder de brief die Ingrid Gyömörei voor aanvang van de raadsvergadering naar alle fracties heeft gestuurd:

Aan de leden van de gemeenteraad

Den Haag, 18 februari 2010.

Geachte leden,

Vandaag ligt ter besluitvorming voor het voorstel van het college inzake Financiering aankoop Koningin Julianaplein.

Ik verzoek met klem dit raadsvoorstel voor vanavond van de agenda af te voeren.

Volgens de beantwoording van de wethouder heeft multivast rechten opgebouwd inzake de ontwikkeling KJ Gebouw. Een en ander zou in de SOK vermeld staan.Ik heb dit na een middag zoeken niet kunnen vinden. Ook in de stukken ‘gronduitgiften en realisatie (her)ontwikkeling Koningin Julianaplein (18 dec. 2008) is hiervan geen sprake. Rechten zoals terug gevonden in de beantwoording door SP gestelde vragen van 17 februari 2009 zijn ontwikkelrechten (auteursrechten.eigendom van het OMA-ontwerp). Nergens is sprake van het recht op het ontwikkelen van de locatie KJ-Plein.

Naar mening van de SP fractie is het dus onduidelijk of er wel uit gegaan moet worden dat de ontwikkeling niet gegund zou kunnen worden aan een andere partij dan Eurocommerce. De fractie van de SP zou dit graag uitgezocht hebben alvorens tot besluitvorming over te kunnen gaan.

Het is immers Eurocommerce die bedongen heeft dat de gemeente garanties afgeeft. Het is naar mening van de SP op dit moment dubieus op enigerlei wijze financieel garant te staan terwijl de indruk kan rijzen dat Multivast zich een voordeel bedingt inzake de ontwikkeling detailhandel (via Eurocommerce) terwijl zij zich verder wel terugtrekken uit de verdere plannen. Dit is geen goed gevoel en geen transparante start van een ‘nieuwe’ ontwikkeling.

Daarnaast speelt de vraag van de aanbesteding hierdoor wel degelijk aan een ander gegund zou moeten worden. Tevens ligt er een brief van New Babylon (18 februari 2010) welke deze vraag ook stelt.

Boven het CV-KJ schijnt een BV ‘te hangen’. Naar het zich laat aanzien hebben zij sinds 2004 geen jaarrekening geleverd aan de Kamer van Koophandel. Uitgezocht dient te worden of hier sprake is van een economisch delict. De gemeente dient zaken te doen met bedrijven van een onberispelijk gedrag.

Naar mening van de SP klopt ook het dictum onder VI niet met de toezegging als gedaan door de wethouder. Naar mening van de SP moet er in het kader van de kredietcrisis absolute financiële duidelijkheid zijn over alle door de gemeente aan gegane verplichtingen. Er zal dus duidelijkheid moeten bestaan over het totale RGB (Reserve Grondbedrijf) en niet alleen op de onderdelen aangaande Koningin Julinaplein en Den Haag Nieuw Centraal .

Naar mening is het overhaast handelen om binnenhalen van een VROM subsidie van € 1.3 miljoen mogelijk te maken door een mogelijke investering van € 23 miljoen door de gemeente niet aan de burgers van de stad uit te leggen. Alle ruis omtrent dit project dient vermeden te worden.

Het voorstel dat er nu ligt heeft een hoog gehalte aan overhaasting. Een serieuze gemeenteraad onwaardig.
De SP stelt voor de algemene raadsvergadering van 24 maart a.s. zonodig te vervroegen naar een datum desnoods kort na 5 maart 2010. Dit om inhoudelijke bespreking mogelijk te maken en de eventuele aanvraag bouwvergunning door Eurocommerce niet in de weg te staan.

Hopende op uw steun,

Ingrid Gyömörei
Fractievoorzitter SP

U bent hier