h

Opinie: ‘M’ van Rem moet van de agenda

17 februari 2010

Opinie: ‘M’ van Rem moet van de agenda

Vandaag gesproken over de bouw van de ‘M’van Rem Koolhaas. Of kan ik het beter de M van Marnix noemen? Een urenlange discussie was voorkomen geweest als wethouder Norder (PvdA) in een begeleidende brief op voorhand had uitgelegd wat de reden was van dit spoedje van € 23 miljoen.

Na veel gesteggel durf ik de conclusie te trekken dat we veel vaart en kosten gaan maken om € 1.3 miljoen aan VROM versnellingsgelden binnen te halen. Had dat nu gewoon even opgeschreven denk ik dan maar. Alle onderliggende en te behandelen stukken dragen een sfeer van haast. Ik had even een visioen van de haast bij de bouw van de Egyptische graftombe van Toetanchamon. Toen was de haast ingegeven door een jong overlijden aan malaria, zoals van de week bekend werd. De haast met dit bouwplan is vooralsnog in de historische schimmigheid van 2002 gehuld.

Op veel vragen kwam geen of een onvolledig antwoord. De SP heeft haar bevreemding uitgesproken over het feit dat Multi vastgoed, de voormalige ontwikkelaar, zelf Eurocommerce - de beoogd nieuw ontwikkelaar - heeft binnengehaald. Volgens de wethouder heeft Multi vastgoed via een SOK (dat is jargon voor een samenwerkingsovereenkomst) rechten verworven. Dat zou in 2002 plaats hebben gevonden via een intentieovereenkomst. Ik heb het niet kunnen vinden. Ook de - vertrouwelijke - bijlage SOK biedt naar mij mening geen soelaas. Ik kan niet anders duiden dan dat er toen geen overeenkomst bestond voor dit gedeelte van het Koningin Julianaplein. Door dit soort een-tweetjes toe te staan, zet je naar mijn mening de deur open voor vastgoedgerommel. Zolang de onduidelijkheid niet is weggenomen, dient er (nog) geen raadsbesluit genomen te worden

Ook waren er veel vragen over de financiële haalbaarheid en de wijze waarop dit wordt ingevuld.
Volgens de beantwoording van de wethouder is er geen enkel risico. Gaf min of meer aan dat vanwege deze A-locatie ontwikkelaars bij een eventueel faillissement in de rij zouden staan de boel af te bouwen. De wethouder stelde eerder in zijn beantwoording veel af te weten van de bouwsector en eventuele perikelen. Ik vind het persoonlijk dan wel vreemd wanneer hij stelt niets te weten van het faillissement van de Maastrichtse campus. In Maastricht zijn ze niet verder gekomen dan te bekijken wat er nu moet gebeuren met de 180 ‘geslagen’ heipalen.

Zonder flauw te willen doen, stel ik voor om het stuk van de agenda van de raad van morgen af te voeren. Correcte besluitvorming valt en staat volgens mij met nauwkeurig alle openstaande zaken één voor een af te tikken, met Egyptische nauwkeurigheid en perfectie wat mij betreft.

Ingrid Gyömörei
Lijsttrekker SP Den Haag

U bent hier