h

Wethouder weigert duidelijkheid subsidie vrijwilligersorganisaties

4 februari 2010

Wethouder weigert duidelijkheid subsidie vrijwilligersorganisaties

In november vorig jaar heeft de SP gevraagd onderzoek te doen naar subsidies van diverse vrijwilligersorganisaties, waarvan onduidelijk is wat de organisaties beogen en welke activiteiten ze aanbieden. In een gister ontvangen schriftelijke reactie van het college op de SP vragen kan de wethouder echter geen antwoord geven op de vraag waar het geld aan uitgegeven wordt. Als een organisatie subsidie aanvraagt en krijgt, is daarmee de kous voor het college af. Een zaak van vertrouwen en waardering volgens de wethouder. De SP is het hier niet mee eens.

De SP wil dat subsidiegelden voor vrijwilligersorganisaties de integratie bevorderen. Op dit moment is dat niet het geval. Gemeenschapsgeld kan uitgegeven worden aan lessen in eigen taal, reisjes of religieuze zaken. Ook een website in een niet-Nederlandse taal vindt dit college geen bezwaar, om de doelgroep te bereiken. De SP wil dat de website op zijn minst ook in het Nederlands beschikbaar is. Dit college heeft kennelijk de mond vol van leren spreken van de Nederlandse taal, maar geeft wel subsidie wanneer het niet gebeurt.

Als paddenstoelen zijn de vrijwilligersorganisaties de laatste jaren uit de grond gegroeid, vooral in de stadsdelen Centrum en Escamp. In 2010 is ruim 5 ton begroot voor vrijwilligersorganisaties, waarvan er bijna 3,5 ton gaat naar migrantenorganisaties. Dit nog los van subsidies die in het kader van burgerschap worden gegeven. Tevens zijn er een aantal organisaties die via andere wegen subsidies ontvangen, zoals in het kader van veiligheid, emancipatie en dergelijke.

Natuurlijk heeft de SP grote waardering voor al onze Haagse vrijwilligers. De SP is niet tegen een waarderingssubsidie, maar wil wel dat de gelden integratie bevorderen en niet iedereen in de eigen etniciteit opsluiten.

U bent hier