h

Samen met bewoners de Schilderswijk veilig maken

2 maart 2010

Samen met bewoners de Schilderswijk veilig maken

Afgelopen donderdag hield de SP in buurthuis de Mussen een veiligheidsbijeenkomst. Uit het SP buurtonderzoek Schilderswijk blijkt dat 30% van de mensen uit de Schilderswijk zich onveilig voelt in de wijk. Een flink aantal mensen durft bovendien geen aangifte te doen uit angst voor vergelding. Als je aangifte doet loop je het risico dat je kinderen lastig gevallen worden, je ruiten worden ingegooid of je auto bekrast wordt. Uit het SP onderzoek “De Haagse agent aan het woord” blijkt dat agenten niet genoeg middelen en mankracht hebben om hun werk goed te doen. De situatie moet dus verbeteren. Het is tijd dat de bewoners gezamenlijk in actie komen. Een eerste aanzet om de verschillende groepjes mensen bij elkaar te brengen, die zich in willen zetten voor een betere Schilderswijk, werd afgelopen donderdag gedaan.

Bewoners spraken over problemen van en veroorzaakt door jongeren. Jongeren die aan de ene kant geen werk kunnen vinden, maar aan de andere kant voor overlast zorgen. Bewoners spraken over de verkeersonveiligheid. Sommige vrezen dat de Hoefkade, als het een doorgaande weg wordt, veranderd in een racebaan. Bewoners vinden het vreemd dat in een kwetsbare wijk kwetsbare groepen worden geplaatst en hopen dat de opvang eens een keer plaats vindt in een meer veerkrachtige wijken. Ook wil men dat politiebureaus 24 uur per dag open zijn, dat aangiften altijd opgenomen worden en agenten vaker op straat aanwezig zijn. Er is kritiek op de openingstijden van de Haagse hopjes en buurthuizen. Er is behoefte aan een ome Cor en ome Piet die een vast gezicht zijn in het buurthuis en mensen door kunnen verwijzen. Dit kan een zogenaamde ID-baan zijn. Bewoners vinden dat de politiek iets zou moeten doen aan armoede. Sommige bewoners hebben aan het eind van de maand meer dagen over dan geld. Ook de verdeling van gelden voor jongeren is een belangrijk onderwerp. Er zijn teveel projecten voor jongeren. “Wat is het resultaat van alle verschillende kortlopende projecten?”, zegt een bewoner. Nihil antwoord een andere bewoner.
Er waren dus veel punten waar de overheid iets aan kan en moet doen. De SP gaat er verder mee aan de slag. Er zullen een aantal bijeenkomsten en acties volgen.

U bent hier