h

SP peilt sfeer onder Haagse TNT’ers: De maat is vol!

1 juli 2010

SP peilt sfeer onder Haagse TNT’ers: De maat is vol!

Gisterenochtend is de SP-afdeling Den Haag een kijkje gaan nemen bij de TNT-vestigingen aan de Waldorpstraat en het Forepark. Dat deden ze na de berichten over intimidatie op de werkvloer en het aangekondigde massa-ontslag. De TNT’ers konden ons steuntje in de rug goed waarderen. Tijdens gesprekken aan de poort en in de kantine kwamen verhalen los. Over de krappe werkplekken waar je je kont niet kan keren. Over standjes die je krijgt omdat je een paar minuten te laat komt.

Maar de Haagse TNT’ers laten zich niet intimideren. “Hoezo ontslag van alle 15.000 voltijders? Dat pikken we niet! De maat is vol!”

Rudolf van Brederode
Een medewerker van TNT ontvangt de folder van de SP.

In de krant waren al eerder berichten verschenen over intimidatie op de werkvloer. Als je ziek bent, word je op het matje geroepen. Je moet netjes tussen de lijnen lopen die op de vloer zijn aangebracht. En je mag niet bijpraten met je collega. Dat is een greep uit het bericht in het AD van vorig weekend over de pesterijen bij TNT. Er zijn ook ergere berichten; over mensen die bij een psycholoog lopen; over een bedrijfsarts die niet eerlijk is; over zieke werknemers die anderhalf uur in de trein moeten zitten om met een arts te kunnen praten. “Het is net een strafkamp”, stond in de krant te lezen. Ook op de Haagse vestigingen is van alles aan de hand. Vaste krachten krijgen spreken van kleine pesterijen. “Ze hopen dat we zelf opstappen, want dat scheelt ze een hoop geld,” legt een postbode uit die al bijna dertig jaar bij de post werkt. “Vroeger was ik trots op mijn uniform, nu schop ik hem zo snel mogelijk uit als ik thuis ben.”

Recent maakte de directie bovendien bekend dat TNT alle fulltime werknemers bij Bezorgen en Collectie wil ontslaan. De eerder aangekondigde 11.000 ontslagen blijken er 15.000 te zijn. TNT wil van de postbode een pulpbaan maken. Voor 2013 moeten ze er allemaal uit.

Niet alleen de TNT-directie is hiervoor verantwoordelijk, ook de regering draagt schuld. Door toe te staan dat de nieuwe postpiraten met oneerlijke arbeidsvoorwaarden onder het minimumloon kunnen concurreren. Het mooie vak van postbode wordt kapot gemaakt. De SP steunt de postbodes in hun strijd tegen dit sociaal drama.

Red de postbode

U bent hier